Памперси и кошарка за бедните и самотни майки ще осигурява социалното министерство

Памперси и кошарка за бедните и самотни майки ще осигурява социалното министерство

Помощ под формата на памперси, кошарка, мляко и други необходими за бебета консумативи, ще се осигурят за майките, които отглеждат децата си под линията на бедност, както и самотните майки. Това ще е нов тип услуга в следващия програмен период (2021-2027 г.) по Оперативна програма развитие на човешките ресурси, зави Зорница Русинова на семинар в Боровец.

Допълнителните пакети за лична хигиена ще са нов вид допълнително материално стимулиране на най-бедните, като ще им се осигурят освен хранителни продукти и козметичен набор за хигиена, коментираха експертите от социалното министерство.

Предвижда се също да се акцентира  върху дистрибуцията на хранителни продукти по домовете, както и да се изготвят индивидуални хранителни пакети за хора над 70 годишна възраст.

Анна Ангелова от Агенция "Социално подпомагане" пък съобщи, че според проучване на общините хората искат да се подпомагат семейства с деца от 0 до 3 години и да получават храна от млечна кухня, защото все още около 19% от децата в България не ядат месо и плодове поради липса на възможност. Според експертите от МТСП този тип услуги са най-подкрепящи и приемащи се от нуждаещите се хора.

По данни на АСП в момента около 50 000 хиляди човека получават ежедневно храна, а общините предлагащи „топъл обяд" са 211. Целта е обхвата да се разшири и повече хора и общини да имат възможност да ползват услугата.

Средствата предвидени за ресурса се очаква да бъдат двойно по-големи за предстоящия програмен период, заяви още зам.министър Русинова: „Очакваме ресурса да е около 4 милиарда лева – половината ще са за развитие на пазара на труда, а 2 милиарда са предвидени за социално включване.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.