97 години след полагането на основния камък и 85 години след тържественото освещаване Паметникът на свободата на връх Шипка вече има технически паспорт, съобщи директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Документацията за моментното състояние на конструкцията е била изготвен за половин година от екип на Център за научни проучвания при УАСГ с ръководител проф. д-р инж. Богомил Петров. Крайното заключение на експертите е, че паметникът е в добро конструктивно състояние.

Техническият паспорт е поредната стъпка към изготвянето на инвестиционен проект за реставрационно-ремонтни дейности , преди това паметникът бе нанесен върху геодезическата карта на България и се сдоби с акт за държавна собственост. Директорът на музея , който стопанисва няколко десетки паметника на местата, където са се водили битките през Руско-турската освободителна война се надява до края на годината да бъде направен предварителното проучване за състоянието и да се подготви инвестиционен проект за заличаване нарушенията от времето и метеорологичните влияния.

Д-р Ангелов се надява също така през тази година да бъде извършена и консервацията на бронзовия лъв , за което вече е направен проект, но предстои да бъде направен избор за фирма-изпълнител на дейностите.

Техническият паспорт на паметника е регистриран вече в община Казанлък, предстои да бъде регистриран и в МРРБ, той ще се съхранява в Агенцията по геодезия,картография и кадастър.По закон всяка една сграда или паметник трябва да притежава такъв технически паспорт, но истината е че строените преди повече от 30-40 години или нямат или документацията им е непълна.Това е допълнителна трудност при извършването на аварийни ремонти или след пожари, наводнения или земетръси, коментират специалистите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Платихме над 1,5 млн. за обезщетения на затворници

Над 1,5 млн. лв. обезщетения са платени от хазната през 2019 година по дела за нарушени човешки права и бавно правосъдие. Това показват данните на Министерството на правосъдието, предоставени по искане на „Монитор“.

Според статистиката през 2019 г. ведомството е сключило 259 споразумения за бавно правосъдие, по които са изплатени 620 200 лв.

Следят с термокамери на летището за коронавирус

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален.