Единственият в страната паметник на военните кореспонденти, загинали при изпълнение на служебните си задължения, бе открит в Пазарджик на една от алеите в Градската градина.

Паметникът, дело на скулптора Леон Бабачев, бе открит от кмета на общината Тодор Попов и зам.-областния управител Петър Белчев, председател на комисията за военните паметници в региона. Творбата е с две лица и представлява перо от метал върху стъклена витрина, поставена между два монолитни каменни блока.

"Добро изпълнение, добра идея и жест на признателност към хората, които са отразявали тези събития с риск за живота си. Благодарение на тях събитията стават исторически факти. Трябва да умеем да бъдем признателни и в същото време горди от това, което сме", заяви кметът Тодор Попов и благодари на автора и на инициаторите.

Паметникът се реализира по инициатива на Обществен комитет, в който влизат журналисти, писатели, военни, общественици. Финансиран е по Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014 – 2018 г.), като осигурените средства от Министерство на отбраната са в размер на 5000 лв. Община Пазарджик също предостави 5000 лв., за да го има този паметник.

Пазарджик е сред градовете в страната, които могат да се гордеят с имената на десетки свои съграждани, които, пребивавайки на фронта, са изпращали дописки до местни и централни издания. Сред тях са Теодор Траянов, проф. Иван Батаклиев, Петър Матакиев и много други, обясни ветеранът-журналист и председател на Инициативния комитет за издигането на паметника Димитър Дамянов.

По темата: паметник
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Узаконяват строителството в ромския квартал в Пещера

Да се въведе регулация и се създаде траен статут на жилища в местността “Орешака“ към кв.“Пирин“ и кв.“Луковица“ в град Пещера, където живее ромско население. Това предвижда меморандум за сътрудничество, който местната община подписа с фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Връчват националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев“ в Пазарджик

За седми път в Пазарджик се организира конкурс и ще бъде връчена Националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев”, съобщи  кметът на общината  Тодор Попов. Церемонията ще бъде на 7 март, тъй като на тази дата през 1929 г. в Пазарджик е роден талантливият български творец, на чието име е кръстен конкурса.

43 „златни сватби“ празнуват в Пещера

43 „златни сватби“ ще има тази вечер в Пещера, като празничното събитие е традиция в родопската община вече години наред. Организатори са местната кметска администрация и читалище“ Развитие“.