0

П аметна плоча на трима забележителни артисти – Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова (изброени по реда на смъртта им), ще бъде поставена на 13 юли пред входа на ул. „Люботрън“ 96 в ж.к. „Лозенец“, където те живяха.

Паметна плоча на трима забележителни артисти – Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова (изброени по реда на смъртта им), ще бъде поставена на 13 юли пред входа на ул. „Люботрън“ 96 в ж.к. „Лозенец“, където те живяха.

Това съобщи Евгени Боянов – мениджър на голямата комедиантка Мутафова и идеолог на инициативния комитет, заел се с тази задача със съдействието на Сатиричния театър.

Плочата –

дело на арх. Огнян Кръстев

няма да е голяма по размери, по нея няма да има никакви барелефи и орнаменти, ще е максимално изчистена като стил и дизайн. „Докато работех със Стоянка, опознах вкуса й – тя не обичаше показните и грандоманските неща. Вярвам, че паметната плоча ще отговаря на нейните критерии, които не търпяха „пудра и грим“. Така че върху плочата ще бъде изписано само „В този дом живяха големите български артисти, основатели на Сатиричния театър...“ с годините на раждането и смъртта им. Иначе цялата фасада на блока нямаше да сигне да се изброят заслугите и наградите им“, коментира за „Монитор“ Боянов.

Датата за събитието не е избрана случайно. На 13 юли режисьорът и актьор Нейчо Попов, третият съпруг и голямата любов на Стояна, щеше да навърши 96 години.

Всички наследници са се съгласили

поставянето на паметната плоча да стане на датата на неговия рожден ден. На откриването в обновеното пространство пред блока са поканени както ветераните на Сатирата Татяна Лолова и Славчо Пеев, така и по-младите актьори, с които Мутафова е работила: Полин Лалова, Росица Александрова, Албена Павлова, Йорданка Стефанова и много други. Изпратена е и покана до целия екип, с който кралицата на комедията снима в тв сериала „Столичани в повече“.

По-рано, на 1 юли от 17.00 ч., в Созопол пък ще бъде открит бюст-паметник на видния историк проф. Божидар Димитров. Събитието се организира по повод втората годишнина от кончината му и ще се състои във фоайето на местния археологически музей. Там ще отвори врати и гостуваща фотоизложба под наслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в НИМ.

Бюст-паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, е дарение от Турхут Исмаил – личен приятел и съмишленик на проф. Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.