Памет за продан

Памет за продан

Ноември 1983 година. Местните медии в Шумен - радиоточката и органът на ОК на БКП "Шуменска заря", излизат с приоритетно заглавие: "Нов герой на социалистическия труд". Трудовият "Оскар" на НРБ - "Златна звезда" с указ 3508 на Държавния съвет на НРБ, отива при Симеон Трендафилов Цветков, зидаро-кофражист в строителни войски в Шумен.

За постижението в броя си от 19 ноември пише и вестник "Народна армия".

В ония времена наред с паричната премия, а може би по-важно и от нея са авторитетът и признанието на наградения, с героите се срещат пионери, за тях пишат очерци, в семействата си са хора за пример. "Зарята" издава обаче започналия процес на девалвация на отличията, пише "нов герой", а партията и правителството произвеждат герои почти през ден. До падането на комунизма в България само в Шумен носителите на златни звезди на "герой на социалистическия труд" са 39 - от животновъда Пеньо Делев от Кочово, през строителния бригадир Никола Груев и ковача от КТА "Мадара" Лазар Кабаджов до многомашинничката в тютюневия комбинат Йорданка Попова и директорката на комбината Добра Иванова.

И последният герой на соцтруда в Шуменско си отиде преди повече от 15-20 години, а имената на част от лауреатите на ордени и медали оживяват отново във виртуален живот по аукциони от Варна до Лондон. "Тенекийките", носени някога с гордост на 1 май, сега са само реликви с колекционерска или сувенирна стойност.

Така за "Златната звезда" на бай Симеон продавач в eBay e определил цена от 1100 паунда. Че и дава 60 дни на потенциалния клиент да върне ордена, в случай че купувачът размисли. Старият майстор, ако гледа отнякъде, може поне да е горд, че звездата му от чисто злато и тегло 15 грама с лентата е от най-скъпо оценените из шепите медали и ордени, които са пуснати за продан.

Продавач в случая е испански аукцион от Жирона (Херона), а за пътищата, по които отличието е стигнало до Каталуния можем само да чертаем догадки.

Не знам дали сте присъствали на събарянето на стари къщи, в които отдавна няма нито стопани, нито наследници. Тухли, кирпич, керемиди и бетон затрупват жакардови покривки и мукавени куфари, пълни със снимки, останали в къщата, когато всичко по-ценно е изнесено. Хиляди спомени, въздишки, сълзи и емоции потъват в прашен облак, за да ги натовари малко по-късно багерът във вид на хомогенна смес в някой самосвал и да ги погребе на близкото строително сметище.

В известен смисъл отличията, които забелязваме по търгове и аукциони у нас и в чужбина, са като елементи от една такава къща за събаряне, общият дом на нашето минало, което няма нито стопанин, нито наследници. На търг отиват медали за храброст, ордени и спортни отличия, които събрани на едно място представляват индивидуалната и колективна памет на България. Памет за продан. Без стопани и без наследници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.