Две палта от кожа на защитени видове са предадени на Екомузея с аквариум в Русе със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Това съобщиха от музея.

Палтата ще бъдат изложени в специален кът, който ще акцентира върху последиците от незаконната търговия с диви животни, водеща до тяхното изчезване.

Едното е от кожа на бенгалска котка (Prionailurus bengalensis), а другото - от видра (Lutra lutra). Предстои на екомузея да бъде предадено и трето палто, което също ще е от кожа на бенгалска котка. Трите връхни дрехи са обект на незаконна търговия и са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES.

От музея обясняват, че бенгалската котка е включена в Международния червен списък – IUCN и е застрашена от изчезване.Видрата е вид, който е включен в IUCN и в Червената книга на България (2015 г.).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Върнала се от Милано, сама поискала да бъде изследвана

41-годишна жена под наблюдение в Русе заради коронавируса (ОБНОВЕНА)

Върнала се от Милано, сама поискала да бъде изследвана

41-годишна жена е приета в инфекциозното отделение на Университетската болница „Канев“ в Русе за наблюдение и изследване за наличие на коронавирусна инфекция. Това съобщи пред „Монитор“ началникът на отдела за противоепидемичен контрол в в Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Големанова.

Вятър със скорост 100 км/ч отвя Русе

Вятър със скорост 100 километра в час премина през Русе. В следобедните часове силата му намаля до 50 километра в час, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

Фотоизложба показва уловени мигове от Изтока

Фотоизложба, подредена във фоайето на Русенския университет, показва уловени мигове от Изтока. Автор на снимките е проф. Александър Федотов – дългогодишен преподавател в Софийския университет по корейска, монголска и тибетска литература, напуснал внезапно този свят преди година и четири месеца.