Палмър: Визията на САЩ за Западните Балкани е евроинтеграция и мир със съседите

Палмър: Визията на САЩ за Западните Балкани е евроинтеграция и мир със съседите

Американският представител за Балканите Матю Палмър заяви днес, че последователната визия на САЩ за Западните Балкани е тази, която вижда региона отдаден на европейската интеграция и в мир с всичките си съседи.

„Надявам се, че това не е просто визия, която САЩ и ЕС имат за този регион, а визия, която Западните Балкани имат за себе си“, каза Палмър на видеоконференцията „Балкани 2021: Насърчаване на регионалното сътрудничество в пост-Ковид ерата“ в Солун.

Той добави, че САЩ остават отдадени на целта за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, както и постигането на дълбоко икономическо партньорство между страните от региона.

Палмър подкрепи ролята на Гърция в региона на Западните Балкани, особено заради връзката й със Северна Македония, както и задълбочаването на отношенията с Косово.

"Гърция има силна подкрепа от Съединените щати и ние искаме още по-силно сътрудничество в целия регион," каза американският пратеник на Балканите.

Той отбеляза, че заедно с Мирослав Лайчак, по време на неотдавнашно посещение в Белград и Прищина, той е искал да покаже „ангажимента на САЩ в тясна координация с ЕС за улесняване на диалога между Сърбия и Косово".

Относно окончателната присъда на Ратко Младич, Палмър подчерта, че нейната цел е да предотврати повторение на злосторствата.

Палмър потвърди, че американският президент Джо Байдън е подписал санкции срещу региона на Западните Балкани, насочени към борба с корупцията и стремеж към укрепване на върховенството на закона.

В обръщение на конференцията той подчерта, че в региона се създава впечатлението, че ЕС губи интерес към перспективата за присъединяване на Западните Балкани към Съюза и че поради това е необходимо да се изгради доверие.

„Необходимо е ЕС спешно да възвърне доверието и през следващия период да покаже своята сериозност по отношение на Западните Балкани“, заключи Палмър.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.