Палмово масло във всеки втори продукт
2

77 млн. т произведени за година

Палмово масло във всеки втори продукт

Има я в пастата за зъби, вафлите и сапуна

Вероятно го има в шампоана, който сте използвали тази сутрин, в сапуна, с който сте се измили, в пастата ви за зъби и дори във витамините, които сте взели. Както и в грима, който сте нанесли на лицето си.

Може да го има в хляба, който сте препекли за закуска, в маргарина, който сте намазали върху филиите, или в сметаната, която сте сложили в кафето си.

Ако сте използвали масло или мляко, то кравата, от която те са дошли, също е хранена с него. Почти сигурно е, че днес сте използвали палмово масло, пише Би Би Си.

Дори превозното средство, с което днес сте пътували – автобус, трамвай или кола, се движи с гориво, което съдържа палмово масло. По-голямата част от дизела и бензина, които използваме, има биодобавка. А тя съдържа основно палмово масло. Дори електричеството, което захранва електроуредите, е произведено отчасти от изгаряне на палмови ядки.

Палмовото масло е най-популярното растително масло в света.

Количество

То е в половината от потребителските стоки. Фермерите са произвели 77 милиона тона палмово масло за световния пазар през 2018 г. Очаква се това количество да нарасне до 107,6 милиона тона до 2024 г.
Палмовото масло е толкова застъпено в живота ни заради своя уникален химичен състав. Добива се от плодовете на маслената палма. Бледо е на цвят и е без мирис. Това го прави удобна добавка за храните. Има висока точка на топене и е богато на наситени мазнини, което е идеално за създаване на топящи се в устата кремове и сладкарски изделия.

Вредно

Преди всичко растителните масла имат нужда частично да бъдат хидрогенирани – процес, в който водородните атоми по химичен път се добавят към мастните молекули – за да се постигне същата консистенция. При този процес се създават нездравословни трансмазнини.

Уникалната химия на палмовото масло му придава дълъг срок на годност, който се предава и на продуктите, в което то присъства.

Маслените палми се отглеждат лесно в тропиците и са много печеливши за фермерите. Но бързата експанзия на плантациите е причина за масово изсичане на горите в Индонезия и Малайзия и за разрушаване на хабитата на дивите животни там, сред които е орангутанът.
Ясно е, че палмовото масло не може да изчезне. Почти невъзможно е да го избегнем, както и да го заместим с нещо друго. Учените обаче работят по въпроса да разкрият алтернативи за посрещане на нашите нужди от храна, гориво и козметика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.