Пак съмнения за грешка в матурата по английски

Пак съмнения за грешка в матурата по английски

Зрелостници, явили се днес на втората задължителна матура по английски език, изразиха съмнение, че е допусната грешка в ключа с верните отговори. Веднага след като те бяха качени на сайта на образователното министерство, в социалните мрежи заваляха коментари на ученици, че трансформацията на изречението в 55-и въпрос от третия модул не е правилна.

За да получат две точки за този въпрос, зрелостниците трябваше да трансформират изречението „I am sure that he hasn’t left for the seaside because his car keys are here.“ и използвайки модален глагол, да запълнят празното място в изречението: „He ......... for the seaside because his car keys are here.“. В ключа с верните отговори е посочено, че по 1 точка се дава, ако се използват „can’t“ и „have started“. Така обаче според недоволните зрелостници се променя основният глагол в изречението и не проумяват защо left се заменя със start. Един от учениците намира логично обяснение за разминаването. „Leave for и start for означават почти едно и също напр. Leave for home е отправям се към вкъщи, а Start for home е запътвам се към вкъщи или казано на български са нещо като синоними“, посочва той. Според други обаче от МОН са допуснали грешка като в ключа са сменили основния глагол. Миналата година набор 00 също твърдеше, че в матурата им по английски език е имало въпроси с двусмислици и неточности. Тогава от образователното министерство назначиха проверка, но не откриха грешки по теста.

На втората матура днес се явиха общо 35 164 зрелостници, като само две изпитни работи са били анулирани. Положилите 4431 ученици изпит по география писаха разработка по „География на туризма в България“. 911, явили се на матура по история, пък трябваше да се справят по темата „Как България се превръща в хегемон на Балканския полуостров при управлението на цар Иван Асен II (1218 – 1241)?“. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 15 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.