0

С топаните на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал „Повеляново“ в Девня трябва да заколят сами животните си, призова зам.-министърът на земеделието и храните, д-р Янко Иванов. Това стана на заседание на регионалната епизоотична комисия, свикано след последния случай на африканска чума, регистриран в квартала.

Стопаните на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал „Повеляново“ в Девня трябва да заколят сами животните си, призова зам.-министърът на земеделието и храните, д-р Янко Иванов. Това стана на заседание на регионалната епизоотична комисия, свикано след последния случай на африканска чума, регистриран в квартала.

Според експерта, става въпрос за около 10 прасета, чието умъртвяване е желателно, за да се предотврати риска от разпространение на заболяването. Африканска чума бе открита при дива свиня, намерена край „Повеляново“. Ловци започнали да я разфасоват и едва, когато започнали да обработват трупа на животното в една от къщите, установили нещо нередно.

Властите посочват, че намереното месо е иззето и загробено, а мястото е дезинфекцирано. Няма данни някои от ловците да отглежда домашно прасе. На този етап няма да се поставят контролно-пропусквателни пунктове. Свинекомплексите ще продължават да работят, но при железни мерки за биосигурност, без търговията им да бъде спирана.

Животните ще бъдат изследвани за африканска чума на всеки 15 дни. Ще бъдат избрани и подготвени терени за загробване в случай, че заразата влезе в индустриалните ферми. На кметовете е разпоредено да извършат инвентаризация на домашните прасета в населените места, за които отговарят. Забранено е организирането на пазари.

Полицията трябва да засили контрола върху превозването на животни, като автомобилите ще се проверяват, освен за живи животни, и за нелегално пренасяне на разфасовано месо.

„С ловците решихме да се извърши едно претърсване на района, което ще изисква малко повече време. Колкото по-дълго стоят обаче труповете на такива животни, толкова по-голям е рискът да ги разнесат хищници или други прасета да влязат в контакт с тях“, каза зам.-министър Иванов. Той допълни, че ако възникне заболяване и при домашните животни, в засегнатия район превантивно ще трябва да се избият прасетата. Обясни още, че обезщетения ще бъдат изплащани само, ако животните са официално регистрирани.

„Очакваме завишение на броя на подобни случаи в района. Приканваме стопаните да не отглеждат прасета, защото близките 1-2 години ще са рискови. Инфекцията е тук. Тези, които имат домашни прасета е най-добре да ги изколят, защото в противен случай ще стигнем до ситуацията в Тутраканци“, предупреди д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните.