0

Ч ешки изследователи установиха, че самците от вида Thanatus fabricii хапят и връзват партньорките си по време на любовния ритуал, за да не бъдат изядени, пише сп. "Енимъл бихейвиър".

Чешки изследователи установиха, че самците от вида Thanatus fabricii хапят и връзват партньорките си по време на любовния ритуал, за да не бъдат изядени, пише сп. "Енимъл бихейвиър".

Това поведение не е много често срещано явление сред тези насекоми, защото в много случаи мъжките екземпляри биват изяждани от женската, след като изпълнят биологичната си функция.

"Паяците Thanatus fabricii понякога ухажват с часове женските, но накрая им се нахвърлят и ги обездвижват, като ги оплитат в паяжината си", коментира авторката на проучването Ленка Сентенска от Масариковия университет.

Самците опаковат крачката и тялото на женските, като по този начин ги обездвижват. След това пристъпват към оплождането им. Когато съешаването приключи, самките остават в това положение, без да мърдат, преди да се освободят от паяжината.

След това женските екземпляри изпитват затруднение при ловуването.

С тази техника паяците от Thanatus fabricii се справят с канибализма. Но 11 процента от събратята им от други видове нямат този шанс и биват изяждани от любимата си още преди съешаването.