0

А грометеорологичните условия през първата половина на предходния период се определяха от топло за сезона и сухо време. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха от 18.4°С в Кюстендил, до 23.3°С в Русе.

Агрометеорологичните условия през първата половина на предходния период се определяха от топло за сезона и сухо време. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха от 18.4°С в Кюстендил, до 23.3°С в Русе.


Температурите през изтеклата седмица имаха стойности значително по-високи от нормата във всички станции, като отклонението варираше от 3.1°С в Сандански до 6.6°С, във В. Търново. В Северна България е беше значително по-топло, в сравнение с климатичната норма. През втората половина на периода, температурите се понижиха значително, като паднаха и валежи, на места в югоизточните части на страната значителни по количество.

По климатични данни, до 13 октомври акумулираната сума от активни температури ще достигне стойност близка до 200°С. Температурните условия и подобреното съдържание на вода в почвата, след валежите през изминалия и началото на този период ще създадат подходящи условия за поникване на засетите вече посеви. От друга страна, намалената вероятност от валежи през втортата половина на поериода ще създадт подходящи условия за продължаване на обработките и сеитбата на есенните култури в повечето земеделски райони. Изключение в това отношение прави районът на Северозападна България Видин, Монтана, Лом и Кнежа, където валежните количества бяха без стопанско значение.

До 4 октомври, валежи бяха регистрирани предимно в Западна България, като най-големи количества са измерени в София - 19 mm, Сандански, - 16 mm, Враца - 15 mm и В. Търново -13 mm. Валежите до 6 октомври в цялата страна подобриха нивото на водните запаси в почвата, като за това подобрение ще са причина и прогнозираните валежи в началото на настоящия период.

През периода до 13 октомври, агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време с превалявания, а температурите ще бъдат близки до обичайните за този сезон на годината. Ще превалява, в понеделник - главно в Южна България, във вторник - на повече места из страната. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, втория ден в източните райони временно ще се усили. Дневните температури отново ще се понижат, повече в източните райони. В средата на седмицата вятърът ще се смени с югозападен, ще се усили и бързо ще се затопли. Облачността ще се разкъса. Вероятността за валежи ще е малка, но около петък временно се увеличава. Тогава и вятърът временно ще се обърне от запад-северозапад, а дневните температури слабо ще се понижат. През почивните дни вероятността за валежи е малка, а температурите отново ще се повишат.

Тези условия ще позволят да се продължи с обработките и сеитбата на есенниците, както и прибирането на зеленчуквата и плодовата реколта и за гроздобер. Агрометеорологичните условия ще са благоприятни за поникването на засетите със зимна рапица площи, както и тези със зимна пшеница и ечемик.
Прогнозираното променливо, но относително топло време няма да да бъде пречка за работата на полето и извършването на сезонните агротехнически мероприятия.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ