„Днес преди обяд срутище е прекъснало пътя Смолян - Пловдив при разклона за Лъки“, съобщи за „Монитор“ председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов. „Срутилата се земна маса, камъни и дървета са скъсали предпазните мрежи. Единият обходенмаршрут е през Девин и Кричим, а другият по-дълъг вариант е през Рудозем и Кърджали“, обясни той. По-късно стана ясно, срутилата се маса около 600 тона.

Според него причината са големите дъждове в последните седмици. По думите му досега щетите от свлачища, срутища и наводнения по републиканската пътна мрежа надхвърлят 10 млн. лв., като най-много проблеми има в района на Родопите.

Глосов каза още, че на шосето Смолян - Мадан, недалеч от последното срутище, което затвори същия път при разклона за с. Тикале, наблизо се е появило още едно.

От сряда алпинисти са започнали да изграждат анкерната система над срутището край Тикале на второкласния път. „На първото срутище вече са били правени геоложки проучвания. Сега изпращаме геолози да видят и второто“, добави шефът на АПИ.

От агенцията уточниха, че работата на алпинистите е затруднена от продължаващите и дъждове в региона. Монтирането на анкерите е задължителен елемент от системата за укрепване и те трябва да бъдат монтирани преди поставянето на високоякостната мрежа, с която да се укрепи ската. Очаква се, ако времето се подобри и дъждовете спрат, до 30 дни да започне и монтирането на мрежата, защото преди това самите анкери, които се монтират в отвори в здравите части на скалата да стегнат. Целта е до 15 септември укрепването на терена да завърши и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път II-86 Смолян – Мадан.

За тази година в бюджета на МРРБ са отделени почти 19,4 млн. лева за борба със свлачищата през 2018 г. От тях 18,554 млн. лв. са за капиталови разходи, а 800 хил. лв. - за превенция. Според експерти обаче за да се решат почти изцяло проблемите у нас са необходими по 1 млрд. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ пък отделно ще кандидатства за средства по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“ за укрепване на 11 свлачища, които застрашават важни пътни съоръжения и в момента тече подготовка на проектните предложения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проф. Брънзов: „Замърсяване”-то от пожара в Чернобил е само на теория

От горския пожар в Чернобилската забранена зона у нас ще бъде отчето „замърсяване” само на теория. Това обясни пред „Монитор” генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМК) проф. Христомир Брънзов във връзка с повишеното ниво на радиация в района на стихията.

„Александровска“, Пирогов и ВМА получиха 191 000 лева дарение

Дарение от 191 000 лева ще бъде разделено по равно между три болници - , чиито медици са на първа линия в борбата с коронавируса. Парите са събрани чрез благотворителна кампания „Избери, за да помогнеш“  в подкрепа на борбата с COVID-19 в България. Средствата бяха събрани от лични дарения на служители на Райфайзенбанк и добавена сума от банката.

Баба даде цялата си пенсия за болницата в Исперих

"Дарение за МБАЛ - Исперих от баба Надие Шаиб Мехмед. 4. 04. 2020 година" - това пише на плика, който е предала на лечебното заведение възрастна жена от с. Печеница. От болницата останали трогнати от жеста на бабата и са споделили снимка на плика в страничката си във фейсбук.