Падащите камъни на голямото чакане

Падащите камъни на голямото чакане

В зората на т. нар. преход един от чалга хитовете беше „Камъните падат“. Сега сме на път тази песен да се превърне в химн на строители и хората, заети с поддръжка на пътищата.

Повечето специалисти по геозащита от година алармират, че 9 от 10 свлачища, носещи рискове по шосета, жп линиите и населените места, са резултат от човешко недоглеждане или казано направо - мърлящина. Да си спомним за един от пътищата от Златни пясъци към Балчик след 1990 г. - просто престана да функционира, защото свлачище го отнесе. Срути се не само пътното платно, а и стотици малки и големи постройки в района. Преди 1989 г. там не се разрешаваше никакво строителство, а само на малки бараки в лозята. Единственото разрешение беше за вилата на оперната звезда Николай Гяуров. След това в района с изглед към морето се вдигнаха много къщи. Канализация обаче не беше построена и отпадните води от новия квартал активираха свлачището и природата наказа човешката мърлящина. Това ни напомня за азбучната истина, че всяко свлачище задължително трябва да бъде поддържано сухо и тогава рисковете от подхлъзването му са минимални.

Водата е един от основните фактори за наличието на живот на планетата, но може да бъде и голям враг на цивилизацията. Тя е причина и за активиране на свлачищата и наводненията. Водата обикновено следва земното притегляне. На същия закон на Нютон се подчиняват и отсечените дървета в гората. Същата тази гора, осигуряваща повече чист въздух на Земята. Публична тайна е, че родната гора за последните три десетилетия най-много пострада от безумния стремеж към бързо забогатяване. Нищо не е в състояние да спре безразборното й изсичане - и за огрев, и за износ. Липсващите дървета и оголването на планинските баири улесняват ерозията с всички произтичащи от това последствия, включително и по-лесно активиране на свлачищата.

Каквото и да правим обаче, трудно можем да избягаме от манталитета си. Преди около век цар Борис Трети разпорежда да започне интензивно залесяване по планините и на много места да се забрани изсичането на дърва за огрев. Тогава група от местните шопи отишли при него и му заявили, че на Витоша още някакъв турски бей им дал гората за балталък. Демек да й видят сметката и балтията да играе безразборно. В отговор царят отговорил, че законът трябва да се изпълнява и наредил на униформените да стрелят на месо при всеки опит за нелегална сеч.

На свлачищата не можем да наредим да мируват, но можем навреме да вземаме мерки да ги укрепваме, а не, след като с години сме чакали, да се вайкаме колко силна е природата. За целта има достатъчно технологии. В Австралия например шлифовали скалните скатове край пътищата и жп линиите да няма пукнатини и по този начин силно се намалявала опасността за трафика. В съвременния свят на бързи комуникации лесно можем да заимстваме опита на хората от континента с кенгурата. Стига да имаме желание за това, разбира се.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.