Пациенти с ХИВ остават без лекарство

Пациенти с ХИВ остават без лекарство

Над 200 пациента с ХИВ, които се проследяват и лекуват в столичната СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров”, остават без лекарство. За това алармира Националната пациентска организация.

Става въпрос за медикамента Долутегравир, който е от ключово значение за лечението на пациентите. Причината те да нямат достъп до него от днес, са два частично провалени търга за лекарства за ХИВ на здравното министерство, алармират от НПО. Липсата на механизъм за реакция в ситуации на криза като тази означава проблеми със снабдяването с медикаменти при всеки възникнал подобен проблем с провеждането на търг. За съжаление, създаденият оперативен резерв от медикаменти със средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, не се поддържа“, обясняват още от организацията. 

Единствената алтернатива до обявяването на нова обществена поръчка за медикамента е да се закупят опаковки от Министерство на здравеопазването или всеки център за ХИВ на стойност до 30 000 лева, които да се дават на пациентите насипно (по няколко таблетки). Според НПО кризата вероятно ще продължи до края на месеца. Лечението на пациентите ще продължи, но за целта те ще трябва да посещават отделението по ХИВ на няколко дни, за да получават насипно таблетките. На част от пациентите може да бъде сменена терапията, но това също не е подходящо, особено за такива, за които тази терапия е ефективна и работеща. Някои от пациентите ще преминат на двойно по-скъп медикамент, казват още от организацията.

Пред zdrave.net. от здравното министерство уверяват, че търсят бързо решение на проблема. „След проведени две поредни обществени поръчки за осигуряване на лекарствени продукти по реда на Наредба № 34 от 2005 г. единственият участник по посочената позиция е отстранен заради неизпълнение на изискванията на ЗОП. С цел осигуряване на непрекъснатост на лечението на пациентите с ХИВ/СПИН с Долутегравир бяха осигурени достатъчно количества чрез дарение от притежателя на разрешението за употреба. Освен това бяха преразпределени и налични количества от лечебни заведения с по-голяма наличност от медикамента“, обясняват от МЗ, като допълват, че обявяването на нова открита ускорена процедура за възлагане на обществена поръчка вече е вход.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.