Озонираща камера спасява училище от COVID-19

Озонираща камера спасява училище от COVID-19

Първата в страната озонираща камера в училищна среда беше дарена от родители на средното училище в Банско, където се обучават близо 500 деца. Според училищното ръководство и дарителите тя е безвредна и ще намали до под един процент риска от зараза с коронавирус, предаде БНР.

Озониращата камера е американско производство, а закупуването и е било предшествано от няколкомесечно проучване и одобрение на сертификатите от РЗИ. Основният въпрос пред родителите от обществения съвет и ръководството на училището е бил безвредността на подаваното количество озон в нея:

„Когато се подава в количества, които са абсолютно безвредни, той може да елиминира до 99,9% от вируса в рамките на секунди“.

Престоят в камерата е 5 секунди, като работата и е напълно автоматизирана. Преминаването през нея ще се следи от дежурен учител, медицинско лице и портиера. 

На всички родители ще бъде предоставена подробна информация за новата придобивка, каза директорът Ели Барякова:

„Не е задължително влизането през камерата, на първо време, докато те се убедят, че устройството е безопасно и е само в полза на здравето“.

Към момента заболеваемостта на ученици и учители е под 10 процента. След две седмици ще бъде направен и първият анализ на ефекта от озониращата камера, каза  Кристина Обецанова,  един от дарителите и член на родителския съвет:

„Аз съм сигурна в ефекта, който озонът ще има. Много по-безвредно е това за 5 секунди, отколкото децата да са по 8-10 часа в училище с маски“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.