0

У никален нов, стар препарат срещу всички видове гъби представи Божидар Петков на малиновите си плантации в Дълбоки дол, Троянско. Той направи демонстрацията в рамките на европейски проект, който в България изпълнява Национална служба за съвети в земеделието НЕФЕРЕТИТИ.

Уникален нов, стар препарат срещу всички видове гъби представи Божидар Петков на малиновите си плантации в Дълбоки дол, Троянско. Той направи демонстрацията в рамките на европейски проект, който в България изпълнява Национална служба за съвети в земеделието НЕФЕРЕТИТИ.

Малинопроизводителят, който е и собственик на фирма Балкан биофрукт, е и основният доставчик на препарата. 

Много химия  

Става дума за природен продукт, на базата на калциев хидроокис. Доскоро популярен като варно мляко, което предшества дори бордолезовия разтвор. Действието му е доказано уникално срещу всички видове гъби. Някога към варното мляко се обръщат, защото в бордолезовия разтвор има мед, който е тежък метал. С течение на времето се измислят все по-нови препарати, създадени на основата на химията, което натоварва и замърсява почвите и растенията. Така накратко обясни предисторията на възраждането на варното мляко, което днес германските експерти са осъвременили и дообогатили домакинът.

20 миркозона 

Така германската фирма Шнайдер дава втори живот на калциевия хидроокис. Това е гасена вар, но не е обикновената гасена вар, която може да се купи в магазините. Тя е пречистена и с качества за хранителната индустрия и е микронизирана с размер под 20 микрозона.

Първоначална идея е с нея да се опрашват насажденията и е имало огромен ефект в борбата с всички видове гъби. Но методът е забранен заради фините прахови частици, които изпълват атмосферата. Шнайдер прави нова разработка. Създават вещество, емулгатор, който позволява микронизираната вар да се смеси с водата.

Пръскачки

От тогава се използва с пръскачки и др. На агрожаргон се казва,  че калциевият хидроокис има убийствен ефект върху всички видове гъби, плесени и т.н. Прилага се, като се обливат всички части на растението, а не само стеблото, както се е правило по-рано. Той освен това има ефект и на тор за почвата. Всъщност принципът на действие е, че при третиране с еднопроцентов разтвор се постига 12 РН на почвата, което е силно алкална среда, която пък потиска всички гъбни и бактериални болести.

Срещу измръзване

Пръсканията започват през зимата. Прилага се, като се обливат всички части на растението, а не само стеблото, както се е правило по-рано. По този начин се постига термокожух на основното стебло и дебелите клонки, но се обличат и пъпките, което ги предпазва от подлъгващите температури. Този кожух забавя развитието на пъпките с десет до двайсет дни. Така се предпазват дръвчетата от пролетните слани.

Малините например стават устойчиви на зимните студове и не се подлъгват за по-ранно разпъпване.

 

Крушова бълха  

За биоземеделието също е алтернатива, защото политиката на ЕС е да се намалява все повече употребата на медни продукти. Фирмата  Шнайдер работи да се разреши препаратът за фунгицидните свойства по европейска директива. С варосването също така се постига силен инсектициден ефект. Най-вече срещу  ларвите на крушовата бълха, която зимува в кората на дърветата. Овощарската вар с огромен успех се използва и за растителна защита от инсекти и гъби в отглеждането на зеленчуци. С нея се пръска няколко пъти в годината, особено след дъжд. Плодовете могат да се консумират без карантинен период. Белият налеп се неутрализира, като се напръскат с лимонена киселина и след това се отмиват с вода.

Любопитно е да се научи, че овощарската вар помага и на хората, които страдат от гъбични заболявания. Може да се впръсква в обувките или да се накисват пострадали части на тялото в нея.

Препаратът е изключително евтин и природен.

 

 

Полето става невидимо за дрозофила сузуки   

Овощарската вар може да се справи и с напастта известна като дрозофила сузуки, разказа Божидар Петков. За да се следи дали на полето няма дрозофила сузуки, в периферията на редовете с малини се поставя уловка. Тя е съвсем просто и евтино устройство. Изпразва се кутийка за свещ с червен цвят. Причината е, че тя напада червените плодове, понеже се привлича от ферментацията. Тъй като е рода на винарките, но снася яйцата си в зреещите плодове, а не гниещите плодове. В уловката се слага ябълков оцет и извлек от малини, който се ползва в парфюмерийната индустрия в САЩ. Струва само 1,50 лв., ползва се преносим оптичен уред, който е около 2 лв. С това просто и евтино съоръжение може да се проверява дали на полето има дрозофила сузуки. В случай на нападение се пръска с овощарската вар.

Механизмът на действие е следният. Дрозофила сузуки се храни с жизнената дейност на гъба, която живее под листата на малините, като ги облизва. А овощарската вар унищожава всички видове гъби. Именно по този начин полето става хранително невидимо за дрозофилата. Важно е да се знае, че тя е активна вечер и след залез-слънце. Когато вечер се пръскат насажденията, я обливат с воден разтвор на овощарската вар. Той я обвива с фина прах, задръства й дихателните пътища и пак я унищожава.