Овощарската вар трепе всички гъби
3

Овощарската вар трепе всички гъби

Срещу студ и жега за плодове и зеленчуци. Технологията е немска и е за бионасаждения според Божидар Петков

Уникален нов, стар препарат срещу всички видове гъби представи Божидар Петков на малиновите си плантации в Дълбоки дол, Троянско. Той направи демонстрацията в рамките на европейски проект, който в България изпълнява Национална служба за съвети в земеделието НЕФЕРЕТИТИ.

Малинопроизводителят, който е и собственик на фирма Балкан биофрукт, е и основният доставчик на препарата. 

Много химия  

Става дума за природен продукт, на базата на калциев хидроокис. Доскоро популярен като варно мляко, което предшества дори бордолезовия разтвор. Действието му е доказано уникално срещу всички видове гъби. Някога към варното мляко се обръщат, защото в бордолезовия разтвор има мед, който е тежък метал. С течение на времето се измислят все по-нови препарати, създадени на основата на химията, което натоварва и замърсява почвите и растенията. Така накратко обясни предисторията на възраждането на варното мляко, което днес германските експерти са осъвременили и дообогатили домакинът.

20 миркозона 

Така германската фирма Шнайдер дава втори живот на калциевия хидроокис. Това е гасена вар, но не е обикновената гасена вар, която може да се купи в магазините. Тя е пречистена и с качества за хранителната индустрия и е микронизирана с размер под 20 микрозона.

Първоначална идея е с нея да се опрашват насажденията и е имало огромен ефект в борбата с всички видове гъби. Но методът е забранен заради фините прахови частици, които изпълват атмосферата. Шнайдер прави нова разработка. Създават вещество, емулгатор, който позволява микронизираната вар да се смеси с водата.

Пръскачки

От тогава се използва с пръскачки и др. На агрожаргон се казва,  че калциевият хидроокис има убийствен ефект върху всички видове гъби, плесени и т.н. Прилага се, като се обливат всички части на растението, а не само стеблото, както се е правило по-рано. Той освен това има ефект и на тор за почвата. Всъщност принципът на действие е, че при третиране с еднопроцентов разтвор се постига 12 РН на почвата, което е силно алкална среда, която пък потиска всички гъбни и бактериални болести.

Срещу измръзване

Пръсканията започват през зимата. Прилага се, като се обливат всички части на растението, а не само стеблото, както се е правило по-рано. По този начин се постига термокожух на основното стебло и дебелите клонки, но се обличат и пъпките, което ги предпазва от подлъгващите температури. Този кожух забавя развитието на пъпките с десет до двайсет дни. Така се предпазват дръвчетата от пролетните слани.

Малините например стават устойчиви на зимните студове и не се подлъгват за по-ранно разпъпване.

 

Крушова бълха  

За биоземеделието също е алтернатива, защото политиката на ЕС е да се намалява все повече употребата на медни продукти. Фирмата  Шнайдер работи да се разреши препаратът за фунгицидните свойства по европейска директива. С варосването също така се постига силен инсектициден ефект. Най-вече срещу  ларвите на крушовата бълха, която зимува в кората на дърветата. Овощарската вар с огромен успех се използва и за растителна защита от инсекти и гъби в отглеждането на зеленчуци. С нея се пръска няколко пъти в годината, особено след дъжд. Плодовете могат да се консумират без карантинен период. Белият налеп се неутрализира, като се напръскат с лимонена киселина и след това се отмиват с вода.

Любопитно е да се научи, че овощарската вар помага и на хората, които страдат от гъбични заболявания. Може да се впръсква в обувките или да се накисват пострадали части на тялото в нея.

Препаратът е изключително евтин и природен.

 

 

Полето става невидимо за дрозофила сузуки   

Овощарската вар може да се справи и с напастта известна като дрозофила сузуки, разказа Божидар Петков. За да се следи дали на полето няма дрозофила сузуки, в периферията на редовете с малини се поставя уловка. Тя е съвсем просто и евтино устройство. Изпразва се кутийка за свещ с червен цвят. Причината е, че тя напада червените плодове, понеже се привлича от ферментацията. Тъй като е рода на винарките, но снася яйцата си в зреещите плодове, а не гниещите плодове. В уловката се слага ябълков оцет и извлек от малини, който се ползва в парфюмерийната индустрия в САЩ. Струва само 1,50 лв., ползва се преносим оптичен уред, който е около 2 лв. С това просто и евтино съоръжение може да се проверява дали на полето има дрозофила сузуки. В случай на нападение се пръска с овощарската вар.

Механизмът на действие е следният. Дрозофила сузуки се храни с жизнената дейност на гъба, която живее под листата на малините, като ги облизва. А овощарската вар унищожава всички видове гъби. Именно по този начин полето става хранително невидимо за дрозофилата. Важно е да се знае, че тя е активна вечер и след залез-слънце. Когато вечер се пръскат насажденията, я обливат с воден разтвор на овощарската вар. Той я обвива с фина прах, задръства й дихателните пътища и пак я унищожава.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.