0

О билните дъждове могат да съсипят реколтата от череши, ягодоплодни и да предизвикат мана по зеленчуците. За това предупреди зам. директорът на Института по земеделие в Кюстендил, доц. д-р Димитър Сотиров. „За съжаление черешопроизводителите няма какво да направят, тъй като черешите са в момент на зреене и не се третират с препарати. Преди това препоръчвахме пръскане с листни торове на калциева основа“, обяви още доц. Сотиров.

Обилните дъждове могат да съсипят реколтата от череши, ягодоплодни и да предизвикат мана по зеленчуците. За това предупреди зам. директорът на Института по земеделие в Кюстендил, доц. д-р Димитър Сотиров. „За съжаление черешопроизводителите няма какво да направят, тъй като черешите са в момент на зреене и не се третират с препарати. Преди това препоръчвахме пръскане с листни торове на калциева основа“, обяви още доц. Сотиров.

Малини

Стопаните да третират с овощаска вар след всеки дъжд, тя е напълно безвредна, но ще образува предпазен слой около подове и самите растения. По този начин ще ги предпази от напукване, или ако вече това се е случило ще калцира и ще спре нахлуването на гъби и инсектициди. За това припомни Божидар Петков, шеф на малинопроизводителите в България. Той обясни, че плодовете и растенията могат да побелеят. Няма никакъв проблем да се премахне този „дефект“, защото преди да се предложат на пазара могат да се третират с напълно безврезен разтвор на лимонтозу, което ще неутрализира побеляването от калция.

Не пипайте

Черешопроизводитеи предепредиха, че черешите не се ерат, когато вали, трябва да се изчака да изсъхнат. Приината е, че от дъжда се разваля вкуса им, стават воднисти и ързо загниват. Без значение колко е доър сорта и колко добре е гледана преди това черешата.


Кампания


Димитър Сотиров допълни, че кампанията по прибиране на черешите върви на пълни обороти, прибират се ранните сортове, а до дни ще стартира брането и при останалите. Пунктовете са отворени, но изкупните цени за съжаление, както предходните години са твърде ниски - 80-90 ст за кг. „Определено цената по пунктовете е ниска, тъй като берачите не се съгласяват да берат под 50 ст. за кг. При тази надница и изкупна цена от 90 ст. какво остава за производителя, почти нищо.

Ниски цени


Според мен причината за ниските изкупни цени е липсата на организация на черешопроизводителите. Специално в нашия регион всеки сам се опитва да намери реализация. Ако са сдружени обаче, самото сдружение може да потърси начин за реализация черешите като цяло“, каза зам.-директорът на Института по земеделие.

Той посочи за пример, че неслучайно по всички пазари в страната търговците продават черешите като кюстендилски, поради уникалните им вкусови качества. Въпреки, че Кюстендилски регион е на трето място в страна по овощни насаждение – 17 000 декара, той е известен като черешовата градина на България, казват още експертите.

Празник в Кюстендил


И въпреки дъждовете и притесненията на овощарите Кюстендил отново се стяга за единствения по рода си Празник на черешата, който ще се проведе в рамките на три дни 25-27 юни. И този път по традиция ще бъде избран най-едра череша, най-красиво подреден щанд, а десетки читалище ще превърнат централния площад „Велбъжд“ в своеобразна овощна градина. На 26 юни Институтът по земеделие ще представи пред всички жители и гости на града над 100 сорта череши, някои от които са нови, а други вече доказани.


Ечемика

Много дъжд се изля над Добруджа – някъде много повече, на други места – по-малко. Факт е обаче, че тези дъждове влияят изключително добре на пролетниците, осигуряващи им достатъчно влага. Що се отнася до пшеницата, обилните дъждове не доведоха до полягането й, посевите са добри. Що се отнася до третирането с каквито и да е препарати, на този етап с пръскането на есенниците е приключено окончателно. Това заяви проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт.

Според него, валежите засегнаха донякъде ечемика, който е по-особена култура. Силният вятър, придружен с обилни валежи, доведе на места до полягането на ечемика и това ще се отрази на добивите.


Половин тон

Условията са много добри и се очаква добивите да са двойно повече от миналата година за област Добрич. Разбира се, когато жънем, да не вали, каза проф. Киряков и допълни, че се очакват над 500 кг от декар пшеница за област Добрич. „Говоря за средни добиви, защото край морето – в района на Шабла и Каварна, пшеницата стана малко рядка. Причината за това са ниските температури през март, което доведе до опърляне на листата и пожълтяване на пшеницата. Това опърляне оказа влияние върху гъстотата на посевите. Жътвата може би ще започне в първата десетдневка на месец юли, в зависимост от климатичните условия. За разлика от миналата година, когато започна на 25 юни и свърши много бързо - на 2 юли“, допълни специалистът.


Шабла и Каварна чакат зърното да изсъхне


Земеделските стопани в Добричка област очакват трудна жътва след падналите валежи, заяви за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Тя добави, че има полегнали пшеници при интензивните локални дъждове, които са се излели за кратко време особено в крайморските общини Шабла, Балчик, Каварна, и това ще затрудни прибирането на зърното.

Очаква се жътвената кампания в региона да започне малко по-късно от обичайното - около 10-15 юли, за да изсъхне зърното след валежите и нивите да пожълтеят, каза председателят на браншовата организация. По думите на Жекова зърнопроизводителите се надяват да приберат по над 500 килограма пшеница от декар. Тя коментира, че засега няма опасения за качеството на реколтата, но ако продължава интензивно да вали, ще падне хектолитърът на зърното и средният добив.

В Добричка област, която е лидер в отглеждането на пшеница, комбайните това лято трябва да ожънат около 1 200 000 декара. През миналата стопанска година, която бе белязана от сушата, средният добив от културата достигна едва 178 килограма.

Валежите благодатни за слънчоглед и царевица

Агрометеорологична прогноза 18-24.06.2021. г.


През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво време с чести валежи, на много места в полските райони на страната с количества между 30-60 l/m2 – Добрич, Карнобат, Велико Търново, Шабла, Силистра, Разград, Ловеч, Бургас, Кнежа, Казанлък. Поднормените температури през периода забавиха темповете на развитие при земеделските култури Следствие на падналите валежи нивата на почвените влагозапаси се повишиха и подобриха условията за развитие на пролетните култури – царевица и слънчоглед.

През първите дни на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време с валежи, според Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ. През останалата част от периода се прогнозира стабилизиране на времето, постепенно повишаване на температурите и нормализиране на топлинните условия, при които ще се осъществяват вегетационните процеси при земеделските култури. При пшеницата ще протичат фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост. При ечемика масово ще се наблюдават фазите восъчна и пълна зрелост и приключване на фенологичното му развитие. При рапицата ще протича узряване. При царевицата и слънчогледа ще продължава листообразуването и увеличаването на вегетативната маса.

В началото на периода на места не са изключени локални интензивни валежи и вятър, които да нанесат допълнителни щети по земеделските култури. Условията през първата половина от периода временно ще ограничават възможностие за извършване на сезонните агротехнически дейности с приоритетно значение сред които е реколтирането на узрелите посеви с ечемик. През втората половина от периода прогнозираното относително сухо време ще позволява провеждането на растителнозащитните пръскания при трайните насаждения и зеленчуковите култури, и жътвата на ечемика.

Северина Димитрова

Ива Димитрова

Светлана Трифоновска

Снимки Светлана Трифоновска