0

М ежду 80 ст. и 1.20 лв. за кг е очакваната изкупна цена на червеното злато за Кюстендил. Очаква се отлична реколта за региона, като добивът ще бъде между 1000 - 1500 кг на дка. Много малка част от стопаните са засегнати от измръзвания, като цяло плодовете са се запазили.

Между 80 ст. и 1.20 лв. за кг е очакваната изкупна цена на червеното злато за Кюстендил. Очаква се отлична реколта за региона, като добивът ще бъде между 1000 - 1500 кг на дка. Много малка част от стопаните са засегнати от измръзвания, като цяло плодовете са се запазили.

Черешите ще се продават основно на вътрешния пазар, като местните земеделски производители разчитат на търговските вериги, както и на доставки по домовете. „Още миналата година си създадохме тази култура. Почти всяка фирма има свой профил в социалните мрежи. Там предлагаме череши на директна доставка по домовете. Така всяка домакиня ще може да прави предварителна заявка и да получи необходимата й продукция пред вратата“, коментират овощари от региона.

Обединени

Голяма част от местните производители на череши пък са обединени в сдружение, в което членуват 16 души. „Може да договорим по-добри цени, с по-голямо количество продукция, също така си помагаме с купуването на машини. Вече закупихме машина за кроене, другата част купиха машина за бране на череши и така взаимно си помагаме. Когато сме обединени, успяваме да се справим по-добре с тежката ситуация с черешопроизводството в момента. Миналата година близо 1000 тона имаме реализирани от сдружението. Успяхме на практика да си реализираме цялата продукция на сравнително по-добра цена от общото в района“, допълни и председателят на сдружението Любомир Димитров.

Увеличение

„Над 50% е увеличението на площите с череши през последните 10 години в региона. През 2008 г. бяха 10 000 дка насаждения, сега са 25 000 дка. Добивите приблизително на декар започват от около 800 кг до 1,5 тона, но при много добри години може да се стигне до 2 тона. Въпросът към този момент е трудната реализация. Засега преработвателите гарантират, че ще изкупуват продукция, но ще видим. Очаквам да има търсене от други райони, тъй като доста производители от Пловдивско и Перник се обаждат и казват, че имат поражения при черешите.

Цени

Производителите на череши са изправени пред предизвикателства всяка година. „Тази година също ще има. Малко по-трудно ще ни бъде заради пандемията. Вероятно намирането на работна ръка и пласирането по пазарите ще става по-трудно”, обяснява и земеделският производител Даниел Постолов. Той от своя страна прогнозира, че изкупната цена тази година ще започва от 70 стотинки и ще достигне до към 2 - 2.50 лева. Плодът на цена от 0.70 ст. обаче няма да достига до пазара. „Ако говорим за София, стойността на черешата може да е около 4-5 лева за килограм”, посочи още земеделецът.
Постолов коментира и появилите се в социалните мрежи снимки, от които става ясно, че аржентински череши се търгуват по 80 лева за килограм у нас. „Може би донякъде е нормално, защото тази череша се е появила не в сезона си, а твърде рано. Тогава интересът е голям”, обясни производителят.

Берачи

Земеделците и кооперациите в Кюстендилско се притесняват как ще се спазват противоепидемиологичните мерки при брането и изкупуването на черешите. „Реализацията според мен ще е проблем, даже доста голям. По принцип и сега при тази пандемия въобще нямаме представа как ще става извозването на хората, брането, дали ще се позволи толкова много хора да работят на едно място, нямам представа. Ние през годините много пъти сме закъсвали за хора. Няма желаещи да работят и това е. Много от нас взимаха цели семейства в разгара на кампанията, и то не оттук, а от Северна България“, коментира друг овощар от региона.