Овошките ще се разпукат от топлината

Агрометеорологична прогноза 17-23.02.2020

Овошките ще се разпукат от топлината

След продължителното зимно засушаване падналите значителни валежи през първата половина на февруари, надвишили на много места в страната

 40-50l/m2 (Враца - 76l/m2, Ловеч - 60l/m2, Свищов - 54l/m2, Русе - 56l/m2, Пловдив - 44l/m2, Елхово - 46l/m2, Хасково - 52l/m2, Чирпан - 46l/m2, Бургас - 41l/m2), доведоха до съществено увеличение на почвените влагозапаси в 50сm слой. Тези валежи бяха решаващи за преодоляване дефицита на влага в горните почвени слоеве при зимните житни култури – една от причините довела до пожълтяване на част от пшеничните посеви на места в източните райони на страната.
През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности в полските райони на страната значително над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.
Високите за сезона температури нарушиха принудителния покой при значителна част от овощните култури. В края на второто десетдневие при раноцъфтящите овошки в полските райони ще се наблюдава фаза масово набъбване на пъпките, а на отделни места в крайните южни райони при някои видове (бадем, праскова) - и начало на разпукване на плодните пъпки.
През втората половина от следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. В началото на третото десетдневие се прогнозира съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за набъбналите пъпки на овошките. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а на места в Добруджа и Лудогорието, където се очакват валежи и от сняг – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви.
Подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - резитби в лозовите и овощните масиви, подхранване на есенниците с азотни минерални торове, зимни растителнозащитни пръскания при овошките, предсеитбени обработки на площите предвидени за засяване с ранни пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, градински грах) ще има през първата половина от периода.
Сеитбата на градинския грах е желателно да се извърши при възможност до края на февруари. Грахът се развива добре върху глинесто-песъчливи почви с неутрална реакция. Той обогатява почвата с азот и е от най-добрите предшественици на повечето земеделски култури. Подходящи предшественици на граха са окопните култури - картофи, цвекло, царевица и др. Градинският грах не трябва да се сее, когато предшественик е също грах и след други бобови култури (фасул, леща, бакла) по-рано от 5-6 години. Той се развива много добре на площи наторени с фосфорни торове. Те се внасят през есента с основната обработка на почвата. При отглеждане на грах на неплодородни почви е целесъобразно торене с комбинирани минерални торове.
Предсеитбените обработки на предвидените за засяване с грах площи включват култивиране и брануване. Грахът се засява на дълбочина 5-6 сm. Сеитбата може да се извърши по няколко начина: гнездова сеитба, като в едно гнездо се поставят по 4-5 семена при разстояние 30 сm между гнездата и 60 сm между редовете; редов посев - при разстояние 20 сm между редовете и 8-10 сm вътре в реда; лентова сеитба – редуват се ленти с 2, 3 до 4 реда в лента. Разстоянието между редовете в лентата е 15-20 сm, а между лентите 50-60 сm.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.