Овце и крави спират да дават мляко
2

Овце и крави спират да дават мляко

Бедствено положение заради жегите

Жегата предизвиква бедствено положение в животновъдството. Масово животните не могат да издържат на жегите, почти не се хранят и са на път да спрат да дават мляко.

Фермери ликвидарт стадата си, защото не могат да се справят. За това алармират стопани със стада овце, кози и говеда от различни краища на страната.

Слънцето буквално изгаря тревата по пасищата

а голяма част от нея е маносана. Дори и да са гладни, овце и говеда няма какво да пасат. За да ги дохранват, стопаните са принудени да купуват фуражи, чиито цени хвърчат нагоре с всеки изминал ден. Онзи ден килограм царевица беше 40 ст., в средата на миналата седмица се качи на 50 ст., при 27 ст. за кг миналото лято, сподели Снежана Димитрова от Радомирци. Тя и съпругът й притежават стадо от 150 овце Черноглава плевенска и 80 кози. Млякото преработват по Наредбата за директни доставки на сирене и местния млечен деликатес крокмач. Снежана добави, че люцерната вече е 4-5 лв. балата, а е била 2,50-3 лв.

Изкупната цена на овчето мляко преди 15 г. беше 1,33 лв. на литър, сега е 1,20 лв. на литър, посочи стопанката.

За първа година ще приключа с правенето на крокмача преди празника на Богородица на 15 август, заяви стопанката. Това не се е случвало никога досега, имало е жеги, но тези просто ни довършиха. Овцете намаляват драстично млякото и ще прегорят до средата на август.

Животните просто няма какво да пасат

Жената разказа, че обичайно в началото на август започва да прави крокмача и приключва до средата на септември. Днес ситуацията е коренно различна.

За подобна ситуация съобщава и говедовъдите. Благовеста Димитрова, съсобственик на Дивата ферма в Източните Родопи, където се отглеждат породи с месодайно направление - Обрак, Българско сиво говедо и Родопско късорого говедо, разказа, че животните се справят много трудно с горещините. Фермерите са успели да качат голяма част от животните си на Белмекен в Рила, където говедата се чувстват като на курорт в сравнение с посестримите си в жегата край Горно поле. За съжаление тази година разрешителното за паша е орязано с повече от 30% и затова животните не могат да бъдат качени на хладно. Тези, които са долу, буквално бедстват, няма къде да се крият от парещите лъчи на слънцето. Тревата е изсъхнала. Фермерите ги дохранват.

Благовеста Василиева каза, че причината част от стадото да остане в сухите Родопи е заради куп неразбории между МЗХГ и МОСВ и зелени организации. Понеже тази година са променили плана за управление на националните паркове и по този начин

площта на пасищата е редуцирана с 30%

част от фермерите, които ползват сочните поляни високо в планината, в момента бедстват. А там има извори, хладни пасища, на всяка крачка животните има къде да пият вода, а долу, в Източните Родопи, това не може да се случи, защото е много горещо и сухо, каза Благовеста.

Тази година за първи път няма да получим помощ де минимис, а се надявахме на някаква помощ от държавата, за да оцелеем. Снежана разказа, че прекупвач в Плевен вече си доставя овче мляко от Румъния, защото му излиза много по-евтино. Това е и причината, поради която едва ли ще вдигне изкупните цени. Румънците са много по-субсидирани от българските си колеги. Те получават по 200 евро помощ на глава животно, докато тук са 40 лв., а за елитните животни - 80 лв. за година.

Масово се ликвидират стада с овце в България

Преди месец за продадено съобщи майсторката на най-хубавото кисело мляко в Трън Мария. Ликвидират стадата си в селата в района на Луковит, Карлуково и района. Само за последните два месеца от осем души овцевъди вече са останали двама, обясниха семейство Снежана и Светозар Димитрови от Радомирци, които изкупуват мляко от по-дребни стопани. Самите те са намалили стадото си от 300 на 150 глави за няколко години. Хората няма с какво да си хранят овцете и се отказват. В същото време изкупните цени на млякото не са мръднали от години насам, разказаха те.

Пени Ботева, фермер от Хасковско:

Бързат да легнат в реката и стоят с часове

Ако погледнете температурните градуси по време на тв излъчванията, ще видите, че в нашия край – Хасковско, температурите са аналогични на тези в Сандански, който се смята за най-топлия град у нас. През последните дни температурите не падат от 40 градуса, разказва фермерката Пени Ботева пред сайта Говедовъд.

Кравите още с излизането от района на фермата бързат да влязат в близката река, лягат както летовниците на морето във водата, потопени до шията, и стоят с часове.

На пръв поглед няма лошо, но през това време те не поемат фураж, това означава по-малко мляко.

Притеснена съм и от мастити. Това може да се случи от многото стоене във водата. При доенето отделям най-много внимание за това.

Оборът ни е оборудван с вентилатори. Наложи се да ги спра, защото без оросяване те бълват само топъл въздух. Всъщност сега разбрах, че топлината засега ни побеждава.

Минчо Иванов, Кортен:

В старите обори е огнен ад

В новите обори няма чак толкова голям проблем с жегата, защото пръскалките и вентилаторите работят. Проблемът е в старите обори, където си е направо огнен ад. Топлинни удари има. Има и жертви. Това пък споделя пред Говедовъд Минчо Иванов, който притежава модерна кравеферма в Кортен.

Тук идва и въпросът за икономиката, посочва той.

Електроенергията се увеличава, цената на млякото, което намалява при тези горещини, не се увеличава. Според експертите той е определен като най-добрия говедовъд. Неговите наблюдения и записи показват, че животни, които като телета са изкарали някакво заболяване, сега като възрастни животни, независимо че са израснали телесно много добре, дават по-малко мляко от връстничките си, които не са боледували. Те са и много по-лабилни към заболяванията и по-приемливи на топлинен стрес. С други думи, той стига в практиката до извода, който направиха скоро екип от учени от САЩ, че високата млечност и дълголетието се ваят веднага след раждането, изтъква сайтът Говедовъд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.