Най-добрата порода за Котленския Балкан е породата овце „Асаф”. Това споделя пред Козевъд Овцевъд зооинженерът и фермер Иван Азманов.


Той завършва преди една година образоването си и в момента работи като търговски консултант към уважаваната от животновъдите фирма за производство на фуражи. Семейството решава да отглежда овце. В момента стадото наброява над 150 броя, но през пролетта ще бъдат 250 и още толкова агнета и шилета, разказва зооинженер Азманов. Те ще бъдат събрани в нов обор.
Цистерни с мляко
Азманов разказва, че преди 10 г. са започнали със сборна група от 50-60 овце и решават да заплождат с породата „Аваси”. Чели, питали за нея. От наученото ставало ясно, че едва ли не цистерни с мляко е трябвало да получат. Последвало разочарование. Вълната на овцете за нищо не ставала, цицките стърчали настрани, ниска плодовитост. ”През зимата застоят ли се малко овцете в обора и всички почват да куцат. Пък и млякото не се увеличи кой знае колко”, споделя зооинженерът.
Голи агнета
Започнали отново да проучват. След консултации вкарали лакон. Всичкото хубаво, но агнетата се раждат по-голи, през зимата им е трудно. Като госпожички, шегува се младият фермер.
И на третия път усетили, че май са уцелили най-добрата кръстоска за техния район. Сега покриват с асаф.
Копита
През тези години обаче успяхме да се научим да гледаме добре овцете. Залагаме най-вече на профилактиката. Всичко, което трябва да се прави предварително – ваксинации, обезпаразитяване, подрязване на копитата, го правим, разкрива ключа към успешно гледане на овце зооинженер Азманов. Създали и условия както за храненето – имат фуражораздаващо ремарке, така и добри условия за отглеждане на агнетата и овцете.
Доилна инсталация
Сега в новия обор ще имаме и доилна инсталация. Използват и всичко, което произвежда фирмата за фуражи, в която той работи. Бих препоръчал на животновъдите новото ни помагало „Цялостни концепции за продуктивно овцевъдство” да им стане наръчно четиво. Там ще могат да научат и приложат много от новите неща, които се случват при храненето на овцете, споделя Иван Азманов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отлично се комбинира с наши породи

Овцата Ил дьо Франс е над 70% месо

Отлично се комбинира с наши породи

Овцете от породата Ил дьо Франс притежават изразен и жив темперамент. Родината на тази порода овце е Франция (провинция Ил дьо Франс). Тя е подходяща за безпасищно и пасищно отглеждане.

Храненето с бутилка е най-добро

Поне литър коластра за телето

Храненето с бутилка е най-добро

Коластрата е пълна с мазнини, витамини и протеинови антитела, наречени имуноглобулини.