Отварят „зелени коридори“ за ваксини при джипитата (ОБЗОР)

По нареждане на премиера:

Отварят „зелени коридори“ за ваксини при джипитата (ОБЗОР)

  • Личните лекари в София получиха по 30 дози от оксфордската имунизация

  • Пристигнаха над 52 000 дози от „Астра Зенека“, чакаме още 22 000 от „Пфайзер“

„Зелените коридори“ за поставяне на ваксина и на хора, които не попадат в целевите групи, заработват отново. До това се стигна след разпореждане на премиера Бойко Борисов в неделя.

Той бе на проверка в болница "Пирогов", за да види как върви ремонтът на детското отделение. Заедно с него бе здравният министър Костадин Ангелов, а гид в обиколката им е шефът на "Пирогов" Асен Балтов. Ангелов докладва, че в неделя вече са пристигнали 52 800 дози ваксини, а от 6.30 часа всички РЗИ-та с колите чакали да бъдат разпределени, а това ще стане в зависимост от движението на ваксиниране по фазите в дадената РЗИ. Борисов на свой ред заръча на Ангелов да възстановят "зелените коридори" за ваксиниране, където има чакащи хора.

"Възстановете до 8 март до следващата доставка", каза Борисов. Поясни, че в понеделник трябва да дойде и още една доставка с ваксини - над 22 000 от "Пфайзер". Ангелов пък заяви, че до обяд ще преценят и решат дали е възможно "зелените коридори" да се възстановят и къде. Поясни, че

в различните РЗИ-та фазите вървят по различен начин

а интересът е изключително голям. 50% от новите ваксини щели да бъдат дадени на общопрактикуващите лекари.

"Там, където чакат, ги пуснете. Ако има чакащи на „Пирогов“, ВМА и другите големи болници, го пуснете „зеления коридор“, за да минат днес хората", каза Борисов. Балтов поясни на свой ред, че имат записани хора за различните фази, чакат доставката от ваксини от РЗИ и започват да ваксинират по списъците.

По-късно през деня председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

С решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се

имунизират и лица, които не попадат в целевите групи

на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „Астра Зенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Създадена е организация флаконите веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне, обяви проф. Гигов. Личните лекари ще получат по 30 дози от ваксината, обяви шефът на РЗИ Данчо Пенчев.

Участниците от фаза от 1 до 4 могат да отидат да се ваксинират, разясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му втората доза от РНК ваксините се пази. От векторната ваксина може да се поставя доза при постъпване на ваксините в страната, защото периодът между двете дози е 10 седмици, каза той. Ваксините се разпределят 50% за личните лекари, а останалите 50% по пунктовете за ваксинация, каза още той. Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата, допълни, че в края на следващата седмица се очакват още около 80 хиляди дози от ваксината на „Астра Зенека“ и по думите му ще се гарантира поставянето на втората доза от нея.

„Сценарият, по който работим в Националния ваксинационен щаб, е за намаление с 50% и за второто тримесечие на количествата,

така че да може да бъде гарантирана и втората доза

Надяваме се, такава е и комуникацията от страна на Европейската комисия, и на производителя, че ще има увеличение в следващите месеци, но ние сме заложили такъв сценарий, при който да има гаранция за втората доза“.

Кирилов увери, че втората доза от двете иРНК ваксини (на „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“) се пази и е гарантирана. Няма решение преболедувалите да се ваксинират с една доза, на този етап се спазва разрешението за употреба на всяка една от ваксините и е необходимо поставяне на две дози, каза още Богдан Кирилов.

Утре се очаква страната ни да получи 21 060 дози от ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер/Бионтек", каза още той.

„Пирогов“ ремонтиран с 14 млн. лв. от хазната

В неделя министър-председателят разгледа обновените сектори на най-голямата спешна болница у нас - „Пирогов“. По време на обиколката директорът на болницата проф. Асен Балтов показа на премиера кърмаческия сектор, стаята за деца инвалиди. Балтов пък поясни, че преди това е било стаята за аптеката.

Навсякъде имало UV лампи, климатици, изрисувани са стените за по-уютна среда - тема динозаври. До всяко легло има кислород и то във всеки един момент може да се превърне в интензивно. 720 000 лева са били усвоени. Имат и детска млечна кухня.

Балтов поясни, че от спешното има топла връзка за педиатрията и детското спешно отделение. Именно там са операционните и всички е събрано на едно. По думите на Балтов през "Пирогов" минавали по 40 000 деца на година, а в болницата за лечение остават по около 10 000. Досега са били застъпени предимно в хирургичното отделение.

"Дано все така да е празно", каза Борисов. Накрая премиерът напомни, че са отделили и 20 млн. лева за медицински хеликоптер.

По-късно от МС уточниха, че през изминалата година правителството отпусна 14 995 760 лева на най-голямата спешна болница в България за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение. Приключва цялата енергийна ефективност на 5 сгради. Имаме изцяло обновяване на външния им вид, смяна на дограмата, отопление, осветление. Разполагаме и с най-съвременна апаратура“, добави на свой ред Балтов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.