Отварят ресторантите в понеделник, дискотеките и баровете на 29 април (ОБЗОР)

Отварят ресторантите в понеделник, дискотеките и баровете на 29 април (ОБЗОР)

Заведенията ще работят до 23 часа при 50% капацитет

Отварят ресторантите в понеделник на 12 април.

Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването, с която се разхлабват част от противоепидемичните мерки. Според тази заповед се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им. Работното време остава ограничено между 6 и 23 часа.

От 29 април се възстановяват и посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове. Там ще се допускат клиенти при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. Пак от 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

От 12 април се

допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия

(фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции за спадане на заболеваемостта.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти за актуалната епидемиологична обстановка в страната.

По отношение на заетостта на леглата данните показват, че 74% от тези за неусложнени пациенти на национална база са заети.

Заетостта на интензивните легла е 64%

като и тук властите отчитат тенденция за намаляване.

14-дневната заболеваемост в страната е 635 на 100 000, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това отрежда 9-о място на страната ни в ЕС по заболеваемост и четвърто на Балканите. По смъртност сме на второ място в ЕС и на Балканите.

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също призна, че има тенденция за намаляване на заболеваемостта, но тя е твърде крехка.

„Все още не сме достигнали нивата от ноември месец, което ни изравнява със ситуацията отпреди 2 седмици – прехвърли се платото и тенденцията е надолу, но е крехка, защото спадът е само със 7%”, обясни ген. Мутафчийски и допълни, че има спад на натиска върху лечебните заведения. По думите му повишението на случаите на едноседмична база е само с 3 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.