Отваряме още едно ГКПП  на границата със Сърбия (ОБЗОР)

След среща на вътрешния министър с колегата му Вулин на „Калотина“:

Отваряме още едно ГКПП на границата със Сърбия (ОБЗОР)

Заподозря „заложени бомби“ срещу служебния кабинет, атакува прокуратурата, че нарочно държала дела на трупчета

Страната ни ще възобнови строителството на още един граничен пункт на браздата на България със Сърбия.

Това стана ясно, след като вчера служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков се срещна със сръбския си колега Александър Вулин на ГКПП „Калотина-Градина“.
"Обсъдихме един позабравен проект, който би могъл да реши частично проблема със засиления трафик на българо-сръбската граница. Той е малко над Белоградчик от наша страна и там това строителство е започнато преди 7-8 години. Много добре е, че в сръбската страна строителството му е в напреднал стадий, но ние сме го изоставили на 7-8 км. от границата. Става въпрос за строежа на граничен пункт в село Салаш. Ще възобновим строителството, за да се осигури още един пункт за леки автомобили", заяви Рашков, по чиито думи

пунктът ще скъси разстоянието към Белград.

Ще облекчи и трафика на ГКПП-тата във Видин и Калотина. Бойко Рашков заяви, че е водил разговор със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по темата. На него е станало ясно, че има отделени средства за изграждането на пункта по трансгранично споразумение. 

Сред основните теми, обсъдени от двамат с Вулин е бил мигрантския поток и опазването на границата, като Рашков коментира, че със Сърбия имаме отлично сътрудничество. Отново е дискутирана възможността за съвместни патрули край браздата, която досега не била реализирана заради пандемията. Рашков изчисли,че с около четири-пет милиона лева ще бъде ремонтирана оградата по границата с Турция. А причината тя да е в лошо състояние е, че години не била поддържана. „Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигранти. За нашите държави никой няма да държи сметка освен нас самите. Никой не го вълнува колко мигранти имаме, нито как живеем с тях. Само ние може да се защитим. Всеки мигрант, който спрем, е един мигрант по-малко в нашите държави, но и в Европа. Сърбия няма да бъде паркинг на мигранти“, заяви сръбският министър Александър Вулин.

 Рашков не спести и вътрешнополитическите коментари, като попитан за акцията на МВР и ДАНС в КЕВР в четвъртък заяви: „Въпросът е и чисто политически

дали някой не е заложил бомби преди известно време


за да дойде сега есента и да започнат да се колебаят цените главно нагоре и да се каже: „Вижте колко е лошо служебното правителство“. Не изключвам тази хипотеза“. Разкритикува и прокуратурата, като заяви, че нарочно държи на трупчета дела и не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи. „Тази институция се нуждае от радикална промяна, за да не се поставят дела на трупчета, като това може би е патент на главния прокурор“, заяви той, като допълни: „Докато не се обади човекът с каскета, никой нищо не изпълнява и не прави“. По повод отправените от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ обвинения срещу него, че погазва конституционни права на гражданите, той заяви, че това били политически спекулации. „Получих запитване, в което се загатваше, че МВР е упражнявало репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни за това. До настоящия момент такива не са дадени. На голи твърдения не вярвам“, каза служебният МВР шеф. "Нека тези политици, които сега се оплакват от нас, да отговорят и да видим дали честно провеждат изборите или си служат с покупко-продажба на душите на българските граждани", призова на свой ред той. По негови думи преди изборите на 11 юли са образувани десетки пъти повече досъдебни производства в сравнение с изборите на 4 юли, когато управляващата партия е била ГЕРБ. Рашков заяви, че тогава не е било образувано нито едно досъдебно производство за купен вот срещу ГЕРБ и ДПС, а органите на реда са били концентрирани върху изобличаването на търговията с гласове на по-малки партии като тези на Цветан Цветанов и Васил Божков. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.