Отвара от люти чушки срещу колорадския бръмбар

Отвара от люти чушки срещу колорадския бръмбар

Патладжанът у нас има сравнително малко неприятели. По младите растения вредят гъсениците на нощенките, телените червеи, поповото прасе. Те нагризват долната част на стъблото, кореновата шийка и корените, в резултат на което растенията могат да загинат. Особено опасни са повредите в началото на вегетацията.

От листогризещите насекоми най-опасен е колорадският бръмбар. В агроаптеките има различни препарати, с които се пръска срещу този неприятел. Но има и биологични методи, при които не е нужно да използвате химия.

Хоби градинари споделят във Фейсбук групите, че срещу колорадски бръмбар по патладжана най-добре действа отвара от люти чушки.

Рецепта

Една шепа пресни люти чушлета се варят в 1,5 или 2 литра вода за 10 мин., за да се извлече лютивината. Прецежда се после водата и като по изстине се добавя още студена вода до 10 литра за пръскачка. Отварата се използва най-вече за картофите и патладжана. От лютото колорадските бръмбари не могат да повреждат листата.

Друг начин е да се пръска с отвара от цветове на орех и малко тютюн. Това е подходящо за сравнително малки площи.

Разтвор

Градинари споделят също, че пръскат и с бордолезов разтвор и събират бръмбарите ръчно, ако не са много. Техни колеги обаче контрират, че бордолезовия разтвор е фунгицид и предпазва от мана и не е ефикасен срещу неприятели.

Други казват, че използват дървесна пепел. „В кофа с вода слагам дървесна пепел и с метличка ги напръсквам да побелеят листата, нямам нито един колорадски бръмбар. Също, когато е валяло, докато са мокри листата, хвърлям с ръка пепел и тя полепва“, споделя градинарка. Друга градинарка добавя, че към дървесната пепел се слага и веро, както и сода.

Горчица

Във Фейсбук може да се намери и съвет срещу колорадски бръмбар да се използва 300 гр суха горчица. Разтваря се в половин чаша оцет, разрежда се с вода и се ръсят картофите и патладжаните.

Срещу колорадски бръмбар може да се използва и масло от нийм.

Мнозина градинари обаче са категорични, че борбата с този неприятел се води основно по химичен път, след като плътността премине прага на икономическа вредност, който е 10 ларви на растение от първо поколение и до 15 ларви от второ поколение.

Успешно

Най-успешно е пръскането, когато започнат да се появяват ларвите от втора възраст – тогава всички ларви от първа възраст са се излюпили, а възрастните са излезли на повърхността. За предпочитане е пръсканията да се извършват в първата половина на деня. Препаратите за борба с колорадския бръмбар трябва да се редуват при различните пръскания, за да се избегнат прояви на резистентност.

Внасянето в почвата по време на засаждане на гранулирани инсектициди значително намаляват плътността на презимувалите възрастни и улесняват борбата по време на вегетацията. При слабо нападение от колорадски бръмбар не бива да се използват препарати, а той механично да се унищожава като се събира на ръка.

Гъсеница гризе листата

По листата на патладжана вредят и гъсениците на ливадната пеперуда, на градинската и гамозначната нощенка. Тази неприятели също могат да обезлистят патладжана подобно на колорадския бръмбар. Често са случва върху едни и същи растения да нанасят повреди различни поколения. В такива случаи те силно изостават в развитието си или изсъхват. При по-късно нападение гъсениците на нощенките изгризват кората на стъблото около повърхността на почвата, с което се нарушава нормалното развитие на растенията, част от които се пречупват.

Цикади пренасят столбур

Сериозен неприятел по патладжана е обикновеният паяжинообразуващ акар. При масово намножаване нападнатите листа са оплетени в паяжина и имат мраморнопъстър вид, а по-късно стават ръждиво-бронзови, завяхват и опадват.

От смучещите неприятели цикадите са опасни с това, че те пренасят причинителя на болестта столбур. В отделни райони на Северна България тя обхваща над 90% от растенията. В резултат на което добивите са много ниски. По патладжана вредят и листни въшки - най-често прасковената и зеленоивичестата. Те смучат сок от листата и цветните части. При силно нападение растенията изостават в развитието си. Когато масовото намножаване на въшките съвпадне с цъфтежа или с образуването на завръзите, цветовете и младите плодчета окапват или остават недоразвити.

По плодовете повреди могат да нанесат гъсениците на памуковата и градинската нощенка. Такива патладжани нямат пазарна стойност, а направените ходове са врата за вторично заразяване с болести.

Не закъснявайте с борбата срещу неприятелите

Макар и неспециализирани по патладжана посочените неприятели са в състояние да нанесат сериозни повреди при масово намножаване. Ето защо грижите за опазване на тази култура трябва да започнат от изнасянето на полето. Голямо значение има добрата подготовка на почвата и изборът на подходящо място за разсаждане. Площи, на които плътността на телените червеи е по-висока от 6 ларви/кв.м, не трябва да са използват, тъй като за опазването на патладжаните ще трябва да се внася в почвата голямо количество гранулиран инсектицид. Спазва ли се сеитбообръщението и унищожават ли се плевелите, нападението от неприятели ще е по-слабо. Листните въшки и цикадите няма да представляват такава опасност, ако има възможност за по-ранно (до 10 май) и по-гъсто (70 см между редовете и 20 см вътре в тях, по 1 растение в гнездо) засаждане. Прелитането на цикадите по периферията на посева може да се ограничи, когато се засяват 3-4 плътни реда царевица. Препоръчва се повредените от нощенки през по-късни фенофази на развитие стъбла да се загрибват, за да се укрепят растенията и да се стимулира образуването на нова кора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.