0

О громен тумор извади от корема на 66-годишен пациент от Пазарджишка област екипът на отделението по Урология в частна болница в Пловдив. Операцията продължила над 6 часа, съобщиха от здравното заведение.

Огромен тумор извади от корема на 66-годишен пациент от Пазарджишка област екипът на отделението по Урология в частна болница в Пловдив. Операцията продължила над 6 часа, съобщиха от здравното заведение.

„Формацията е с размери на човешка глава и беше обхванала пикочния мехур, дебелото черво и други органи в коремната кухина, стигаше чак до диафрагмата”, съобщиха уролозите: д-р Артур Сарачев, д-р Васил Ангелов и д-р Димитър Матеев. В хода на интервенцията им се наложило да потърсят съдействие от известния съдов хирург проф д-р Васил Анастасов, дългогодишен ръководител на клиниката в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Причината била, че туморът притискал голям кръвоносен съд в тазовата област, което наложило интервенция и върху него.

„Чувствам се много добре! Не знам как ще се отблагодаря на лекарите! Те направиха чудо за мен и ето отново съм на крака”, каза през сълзи 66-годишният Петър Динев при изписване от отделението.

Главоболията му започнали миналия ноември. Тогава за първи път преживял затруднения при уриниране. Като всички пациенти обаче се надявал, че проблемът е временен и ще мине от само себе си. Дискомфортът обаче се появял отново в края на януари и тогава Петър започва да търси информация от близки и приятели при кой лекар да отиде.

 „Оплакванията на пациента бяха типични за повечето от нашите болни – уринираше кръв и беше развил анемия”, каза д-р Сарачев. Петър признава, че докторите му се поскарали, защото не е ходил на профилактични прегледи, но още по-лошо – не е потърсил консултация със специалист още през ноември, когато се появили първите симптоми. Според тях туморната формация е поне на 2 години. Ако беше диагностицирана навреме, нямаше да стане толкова голяма, са категорични медиците.

Операцията била не само продължителна, но и тежка, посочиха уролозите. Заедно с тях освен проф. Васил Анастасов в интервенцията се включва и известният коремен хирург от болница „Медлайн“ д-р Радослав Дамянлиев. Успешният изход е в резултат и на анестезиолога д-р Маргарита Вачева и на операционната сестра Ани Радева.

 

Снимка: Трифон Паскалев