0

Л екари от Клиниката по очна хирургия към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив отстраниха рядък тумор от окото на 84-годишен пациент. Мъжът първоначално се опитал сам да махне образуванието от клепача си, като го „отреже” с конец.

Лекари от Клиниката по очна хирургия към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив отстраниха рядък тумор от окото на 84-годишен пациент. Мъжът първоначално се опитал сам да махне образуванието от клепача си, като го „отреже” с конец.

Той естествено, не успял, но и доста време се противопоставял на близките си, които го молели да отиде на лекар. Обяснявал на роднините си, че е възрастен и няма за кога да се подлага на операции. Въпреки нежеланието му, все пак бил заведен на преглед и лекарите установили, че става дума за рядък тумор.

Разказал на медиците, че в началото нещо, приличащо на пъпка, се появило на клепача му. Опитал се да я махне, като я завързал с конец, но вместо да падне, туморът започнал да расте. Накрая обхванал целия клепач. Очните хирурзи установили, че големината на тумора е около 30 милиметра, а клепачът кървял от външната си страна. Операцията била извършена съвсем навреме, защото, ако дядото се бил забавил още малко, туморът е щял да проникне в орбитата на окото. По време на хирургическата интервенция лекарите са изградили изцяло нов клепач на дядото, като са взели кожа от носа и от страничната част на лицето му. Туморът не бил засегнал зрението на възрастния пациент, който е от близко до Пловдив село.