Отсрочихме с 906 млн. лева повече кредити

Отсрочихме с 906 млн. лева повече кредити

С 906 млн. лв. нараства общата стойност на отсрочените кредити с частичния банков мораториум, въведен по-рано тази година.  Увеличението е за периода юни-септември 2020 г., сочат най-скорошните данни на Българска народна банка (БНБ), цитирани от БНР.

Спрямо август има минимално намаление на общата сума на отсрочените задължения – с 48 млн. лв.. Причините за спада са две – или от кредитополучатели, които доброволно са се отказали от възможността за временен мораториум върху задълженията им, или заради такива отсрочвания, чиито период е приключил.

Към септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси надхвърля 5,8 млрд. лв., което прави 7,78 на сто от всички кредити и аванси в системата. Показателят бележи намаление спрямо август, когато процентът е над осем.

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат, макар и с бавни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 млн. лв. общо за системата при над 1,2 млрд. лв. лева през същия месец на предходната година.

Припомняме, че възможността за отсрочване на вноски по кредити бе въведена през пролетта като антикризисна мярка в подкрепа на хората и бизнеса. Вариантите за отлагане са няколко - само на главница, на лихва и на главница, а максималният период за отсрочване е 6 месеца, за които не се начисляват неустойки. След удължаване на мярката през юли, в края на септември изтече срокът за подаване на заявления. Последните данни сочат, че отсрочените заеми са за над 9 млрд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.