Отсрочихме над 8 милиарда лева кредити

Отсрочихме над 8 милиарда лева кредити

Глътка въздух за 100 000 граждани и фирми

98 499 фирми и граждани получиха отсрочка по кредитите си по общия ред, предложен от Асоциацията на банките в България и одобрен от БНБ съгласно насоките на Европейския банков орган във връзка с коронакризата.

Отсрочените банкови заеми възлизат на 8,117 милиарда лева, а данните са към 30 юни. Това става ясно от последния бюлетин на банковата асоциация за второто тримесечие на годината.

Одобрените искания за отсрочване на фирмени заеми са 13 156 броя за 6,207 милиарда лева. 85 343 физически лица също са успели да отсрочат кредитите си, които са на стойност общо 1,91 милиарда лева.

Редът за отсрочване на кредити бе одобрен от УС на БНБ на 9 април. Съгласно правилата заемите могат да се отсрочват за до 6 месеца. Първоначалният срок за прилагане на банковия мораториум бе 30 юни, но преди около три седмици БНБ удължи срока до 30 септември.

От бюлетина на банковата асоциация става ясно още, че депозитите, привлечени от банките, продължават да нарастват. В края на юни общата сума на парите в банковата система достига 86,32 милиарда лева като отбелязва годишен ръст от 8,3 процента, на фона на ниските лихвени проценти. Прирастът на спестяванията е по-бърз, в сравнение с отчетените 7,8% на годишна база към края март.

Коронакризата обаче се е отразила на търсенето на кредити.

Статистиката на БНБ за второто тримесечие показва забавяне на годишния темп на растеж на потребителските, жилищните и фирмените заеми.

В края на юни общата сума на кредитите на неправителствения сектор (нефинансови предприятия и домакинства) забавя своя ръст до 4,8% и възлиза на 59,02 милиарда лева спрямо прираст от 7,1 на сто в края на март 2020 г.

В края на юни 2020 г. приходите на банките от такси и комисионни възлизат на 580,9 млн. лв. като това е намаление с 10,1 на сто на годишна база.

През второто тримесечие банковият сектор отчита на спад на нетната печалба от 64 на сто на годишна база и от 26 на сто на тримесечна до 219,1 милиона лева. За сравнение, през второто тримесечие на 2019 г. реализираната от банковата система печалба възлизаше на 608,6 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.