Отровната риба дракон дебне по морето, парализира нервната система
4

Отровната риба дракон дебне по морето, парализира нервната система

Поне дузина ужилени от нея на сезон, поразеният крайник остава безчувствен дори година

Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие. Поне по дузина курортисти попадат в токсикологията във Варна, съобщиха от там.

Гадината дебне туристите от дъното на морето, зарита в пясъка. От там се подават само очите й, с които следи набелязаната жертва. Някои сами попадат в капана й, тъй като се опитват да я уловят с голи ръце, защото по външен вид много напомня попчетата. Морският дракон е най-отровната в нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче той отича и губи чувствителност. Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона парализира периферната нервна система, поясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват много бавно.

„Морският дракон е

 


най-опасната от трите отровни риби в Черно море

 


които при убождане може да причинят подобни алергични реакции“, потвърдиха и от Института по океанология във Варна. От института не са извършвали изследвания върху популацията на морския дракон и не могат да кажат дали това лято ще има по-голямо присъствие. Този вид е топлолюбива дънна риба и при затопляне на водата излиза в плитчините. Невъзможно е човек да се предпази от нея, тъй като стои заритая в пясъка, като се подават само очите й. Опасна е, когато се настъпи неволно и се улучи шипът. При улов в мрежа или на въдица най-честите й жертви са неопитните рибари.

Къпещите се могат случайно да настъпят морския дракон, заровен в пясъка, а водолазите – да го хванат по време на подводно плуване, както и неопитните рибари. Все пак рибарите са категорични, че рядко се стига до смъртен изход, но във всички случаи рани, причинени от морски дракон, зарастват много бавно.

 


Опасно по Черноморието ни е и „морското куче“

 


което е вид акула. То също жили с отровни шипове. Ако акулата нападне, нейните остри израстъци могат да пробият водолазен костюм, казват препатили. Рибарите също рискуват да получат наранявания, когато я хващат в мрежите си заедно с други риби. В резултат на убождане в организма на пострадалия може да започнат възпалителни процеси, отоци и повишаване на температурата. Контактът с медузите аурелия и корнерот също е опасен поради жилещите клетки в техните пипала. При ужилване се получават рани като от изгаряния и това е особено опасно за очите. Друг опасен обитател на Черно море е скатът, наричан още морска котка. Според стари морски вълци той не напада първи, но ако бъде раздразнен, например при опит да бъде хванат за опашката, ще нанесе с костния си шип удар, който може да бъде крайно болезнен. Известни са случаи, в които морската котка е пробивала ботуши на рибари, които са имали глупостта да я притесняват. Морският скорпион (морски таралеж) също има отровни шипове и бодилчета. Ако човек се надене на тях, получава язви, които не зарастват дълго време.

Зарази тръгнаха от кърлежи и комари, съобщиха междувременно от Националния център по заразни и паразитни болести. Само през последната седмица са регистрирани

 


13 случая на лаймска борелиоза

 


известна повече като лаймска болест. С нея хората се инфектират след ухапване от членестоногото, когато хоботът му остане в човешкото тяло. От началото на годината в страната има общо 103 случая, които са потвърдени лабораторно. За същия период през изминалата година са регистрирани 153 случая. Ако се диагностицира навреме, лаймската болест е напълно лечима. Когато обаче откриването й закъснее, тя може да порази редица органи и системи в човешкото тяло. Най-тежко тя засяга кожата, ставите и дори сърцето. Нарастват случаите и на инфектирани с марсилска треска от заразени комари. За последната седмица в страната са регистрирани 9 такива случая, а през предишната са били с 3 по-малко. За тази година към момента са съобщени и потвърдени лабораторно 44 случая. Един случай на туларемия след консумация на заразено животно, ухапано от плъх, са регистрирали инфекционистите също през миналата седмица. Към момента той не е потвърден, очаква се да излязат резултатите от серологичните проби. От началото на годината към момента е имало общо 2 такива случая, които обаче са потвърдени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.