Отровителите на Навални свързани със смъртта на още трима

Отровителите на Навални свързани със смъртта на още трима

Групата служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са следили политика Алексей Навални и вероятно са организирали отравянето му,  са отровили още няколко души. Това следва от ново разследване на Bellingcat и The Insider, проведено съвместно с Der Spiegel.

Разследващите смятат, че агентите са замесени в смъртта на журналиста Тимур Куашев, политика Никита Исаев и активиста Руслан Магомедрагимов. И в трите случая официалната причина за смъртта е определена като ненасилствена, но обстоятелствата около инцидентите пораждат съмнения - а маршрутите на служителите на ФСБ съвпадат с маршрутите или местонахождението на убитите.

Тимур Куашев (на снимката вляво)

Журналистът и активист за правата на човека Тимур Куашев е намерен мъртъв в покрайнините на град Налчик на 1 август 2014 г. Под мишницата му е открита следа от убождане със спринцовка, а по лицето и коленете му е имало ожулвания и натъртвания, но за официална причина за смъртта е посочена остра коронарна недостатъчност.

Разследващите свързват смъртта на Куашев с групата на ФСБ, анализирайки придвижванията на нейните участници: Константин Кудрявцев пристига в Налчик на 13 юли, Иван Осипов лети до Минералние води на 22 юли, а Денис Мачикин и Роман Матюшин пристигат във Владикавказ на 29 юли. Матюшин, Мачикин и Камчазов са имали билети за връщане Москва за 30 юли, Осипов - за 31-ви, но по-късно всички те са ги прехвърлили за ден по-късно. „Очевидно нещо се е объркало - и всичко се е изместило с един ден“, заключават разследващите.

Bellingcat и The Insider са установили, че по маршрута от дома на Кушаев (там той е видян за последно жив) до мястото, където е открито тялото му, са били изключени всички наблюдателни камери. Кръвните проби на Куашев са били изследвани от експерти от Московския научно-изследователски институт-2 на ФСБ - където работи групата предполагаеми отровители.

Разследващите отбелязват, че Куашев е бил един от малкото независими журналисти в региона и е имал много недоброжелатели. Според тях причината, поради която ФСБ му е обърнала внимание, е отразяването от негова страна на съдебния проце, свързан с въоръженото нападение на бойци срещу Налчик през 2005 г., който се провежда през 2014 г. (правозащитници алармират за множество нарушения, извършени по време на процеса ).

Никита Исаев (на снимката вдясно)

Никита Исаев, лидер на движението „Нова Русия“ и съветник на председателя на партията „Справедлива Русия“ Сергей Миронов, умира на 16 ноември 2019 г. във влака Тамбов-Москва. Официалната причина за смъртта е инфаркт - но още преди да излязат резултатите от аутопсията, тялото е кремирано по волята на починалия. В базата данни за полетите на служителите на ФСБ, които са следяли Навални, разследващите са открили седем съвпадения по град и дата с пътувания на Исаев през последната година от живота му. Това не важи за последното пътуване на Исаев до Тамбов, но метаданните от телефона на един от членовете на групата показват, че той се е намирал в града едновременно с политика - авторите на разследването предполагат, че служителите на ФСБ може да са използвали или други имена, или са стигнали до Тамбов от Москва с кола.

Bellingcat и The Insider отбелязват, че Исаев е „абсолютно лоялен спрямо Кремъл“ и признават, че нямат еднозначно обяснение как проправителственият„ патриот “ не е угодил на ФСБ. Разследващите, в рамките на „хипотетично възможната интерпретация“, пишат, че Исаев е можел да работи за Службата за външно разузнаване - и че причината за убийството може да са някакви негови действия, които са „интерпретирани от спецслужбите като предателство". В разследването се подчертава, че няма доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

Руслан Магомедрагимов

Руслан Магомедрагимов, активист на общественото движение "Единство" (Садвал), е намерен мъртъв в колата си на 24 март 2015 г. в град Каспийск, Дагестан. Не са открити следи от насилие, но според официалната версия той е починал от задушаване. Според близките на починалия на врата му имало две точки, подобни на следи от инжекции със спринцовка.

Разследващите са установили, че един от членовете на групата, Иван Осипов, е ходил два пъти до Махачкала през януари 2014 г., а също така е летял до Владикавказ четири дни преди смъртта на активиста, а два дни след това се е върнала в Москва. Константин Кудрявцев, друг член на групата, също е посетил града седмица преди убийството. Разследващите твърдят, че Осипов е имал и други пътувания до Махачкала и по тази причина „не може напълно да се изключи възможността за съвпадение“. Те също така признават, че убийството чрез инжекция е изключително нехарактерен метод за служителите на спецлужбите.

Година след смъртта на Магомедрагимов, председателят на „Садвал“ Назим Гаджиев е намерен мъртъв в апартамента си - официална причина за смъртта са били множество прободни рани. Авторите на разследването предполагат, че организацията, която застъпва идеята за обединение на лезгините на Русия с Азербайджан чрез създаване на автономията „Лезгистан“, може да е било разглеждано от ФСБ като враждебна, тъй като „специалната служба често реагира много агресивно спрямо организации, пропагандиращи идеята за национална автономия".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.