Общо 103 семейства със 105 деца във Варна са санкционирани през януари от общинската дирекция „Социално подпомагане“. Те не са получили детските надбавки за периода, в които хлапетта са били нередовни в училище и са натрупали повече от 5 отсъствия, съобщи социалната шефка в морския град, Адриана Григорова.

През първия месец на годината помощи за отглеждане на дете са отпуснати на 17 330 семейства с 25 935 деца. За цялата 2018 г. детски надбавки са осигурени за 20 816 семейства във Варна с 31 334 деца. Санкции са наложени на 1 083 семейства с 1 217 деца, тъй като са отсъствали повече от 5 часа от учебни занятия.

Цифрите са сходни с 2017 година. Всеки месец социалните служби получават данни за посещенията на децата в училище. При натрупани прекалено много отсъствия, се налага санкция и помощите за съответния месец не се изплащат. Обикновено, годишно около 5% от семействата се санкционират, коментира резултатите Григорова.

До санкцията се стига при допускане на 5 неизвинени отсъствия, а сумата на отрязаните помощи в семейството е между 40 и 145 лв. в зависимост от броя на децата. Отсъствие от занятия в училище се допуска, само ако учениците имат здравословен проблем. Миналата година, заради отсъствие от предучилищни занятия за повече от 3 дни, са санкционирани и 83 семейства с общо 88 деца.

Финансовото подпомагане за дете до завършване на средно образование, е 35 лева на месец. Помощта се предоставя в пари или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от него е по-нисък или равен на 400 лева.

Изплаща се всеки месец до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст на деца, които живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция. За деца с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, социалната помощ се получава в двоен размер, независимо от дохода на семейството, обясни още Григорова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекари спасиха млада жена и бебето й

Варненски лекари от МБАЛ „Света Анна спасиха млада жена в напреднала бременност и направиха възможно раждането на бебето й живо и здраво, въпреки непостигнатата пълна зрялост и тежкото общо състояние на майката, съобщиха от здравното заведение.