Завишени стойности на арсен са открити след проби на водата от минералния извор в Невестино. От РЗИ – Кюстендил, обявиха, че се касае за ниски нива, но въпреки това е разпоредено водата да не се консумира ежедневно.

От своя страна кметската администрация е поставила предупредителна табела. Предвижда се там да бъде направен целогодишен мониторинг на водата, като замерванията ще се правят през четирите сезона. „Идеята е да разберем дали завишението на арсен е целогодишно или сезонно. Необходимо е да открием причината за това“, коментираха специалистите. Според направената биологична оценка на водата от извора са отчетени 0,010 плюс-минус 004 млгр/л. арсен.
Само преди около половин година заради повишена радиация беше запечата и емблематичната чешма в центъра на Невестинска община, която се намира в непосредствена близост до Кадин мост. От години наред мястото беше спирка за десетки туристи, които преминават през района. „До преди няколко месеца от тази вода пиехме всички. Идвахме с туби и пълнехме, тъй като се смяташе, че е изключително полезна. Даже преди време частен инвеститор беше взел на концесия извора и бутилираше водата, но в последствие се отказа, тъй като бизнесът не потръгна“, разказват местните жители.
„Не знаем точно какво става, но от тази вода сме консумирали през целия си живот. Сега започнаха да говорят за радиоктивност и за наличие на арсен. Чували сме, че такава вода е канцерогенна и предизвиква рак, но се съмняваме, че нашата е такава, още повече завишението не е голямо“, коментираха жители на Невестино.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ще се редуват през ден, за да успеят да продадат продукцията си

Отварят животинския пазар за продажба на разсад в Кюстендил

Ще се редуват през ден, за да успеят да продадат продукцията си

Кметът на Кюстендил Петър Паунов отваря животинския пазар, където ще се пласира произведения разсад на десетките земеделци от общината.

Призовават: „Останете си вкъщи“

Билбордове с лика на ген. Мутафчийски осеяха Дупница

Призовават: „Останете си вкъщи“

Билбордове с послания в борбата срещу коронавируса са монтирани и в Дупница. Освен наложилото се "Останете си вкъщи", по улиците могат да бъдат забелязани и такива с лика на генерал Мутафчийски, който е именно от Дупница.