Отриха арсен в минералната вода от извора в Невестино

Отриха арсен в минералната вода от извора в Невестино

Завишени стойности на арсен са открити след проби на водата от минералния извор в Невестино. От РЗИ – Кюстендил, обявиха, че се касае за ниски нива, но въпреки това е разпоредено водата да не се консумира ежедневно.

От своя страна кметската администрация е поставила предупредителна табела. Предвижда се там да бъде направен целогодишен мониторинг на водата, като замерванията ще се правят през четирите сезона. „Идеята е да разберем дали завишението на арсен е целогодишно или сезонно. Необходимо е да открием причината за това“, коментираха специалистите. Според направената биологична оценка на водата от извора са отчетени 0,010 плюс-минус 004 млгр/л. арсен.
Само преди около половин година заради повишена радиация беше запечата и емблематичната чешма в центъра на Невестинска община, която се намира в непосредствена близост до Кадин мост. От години наред мястото беше спирка за десетки туристи, които преминават през района. „До преди няколко месеца от тази вода пиехме всички. Идвахме с туби и пълнехме, тъй като се смяташе, че е изключително полезна. Даже преди време частен инвеститор беше взел на концесия извора и бутилираше водата, но в последствие се отказа, тъй като бизнесът не потръгна“, разказват местните жители.
„Не знаем точно какво става, но от тази вода сме консумирали през целия си живот. Сега започнаха да говорят за радиоктивност и за наличие на арсен. Чували сме, че такава вода е канцерогенна и предизвиква рак, но се съмняваме, че нашата е такава, още повече завишението не е голямо“, коментираха жители на Невестино.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.