Корабните проверки, извършвани в българо-румънския участък на Дунав, от идната година ще бъдат отразявани в обща информационна система.

От Изпълнителната агенция „Морска администрация“ съобщават, че в румънския град Констанца преди дни се е състояла заключителната среща по съвместния европроект, който цели подобряване на координацията между морските администрации на двете страни. Официално дейностите по проекта приключват на 10 януари 2020 г.

Двете институции създават единна база данни за проверките на корабите. Контрол на плавателните съдове е извършван и досега, но той не е бил отразяван в обща информационна система, затова се е случвало един и същ кораб да бъде проверяван и от румънски, и от български инспектори. Изготвени са специфични правила за корабоплаването в съвместния участък, както и методика за оценка на риска при извършване на речния надзор. Очаква се новата система да спести време на контролиращите служители, а и на превозвачите.

Проектът „Разработване на обща база данни и правна рамка за корабни проверки, извършвани в общия българо-румънски участък на р. Дунав чрез интерфейс към националната речна информационна система (RIS)” – DANRiSS, е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г. Общият бюджет е в размер на почти 1,5 млн. евро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година.