Отравянето на Скрипал се готвело още в Швейцария

Отравянето на Скрипал се готвело още в Швейцария

Генерал-майорът от руското военно разузнаване ГРУ Денис Сергеев (известен също под оперативното си име Сергей Федотов), който както сочат разследванията на The Insider и Bellingcat, е бил куратор на отровителите на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, още преди отравянето двойния руско-британски агент нееднократно е посещавал Швейцария.

При това поне два пъти от общо петте си посещения се е засичал с изпълнителите на отравянето с „новичок“ Александър Петров и Руслан Боширов (истинските им имена съответствено са Александър Мишкин и Анатолий Чепига). The Insider и Bellingcat съвместно с швейцарското издание TAMedia са изучили активността на телефона на Сергеев/Федотов и са реконструирали „приключенията му в Швейцария“.

В Швейцария Сергеев се е интересувал предимно от седалищата на международни спортни организации, най-вече от Световната антидопингова агенция WADA (през 2016 г. тя бе подложена на хакерска атака, за която Швейцария смята, че е организирана от ГРУ). Освен това според Би Би Си бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал се е срещал в Швейцария с представители на местните спецслужби.

„Не можем да изключим, че в Швейцария групата на Сергеев се е опитвала да открие каква информация предава Скрипал на швейцарските служби, и още тогава да са готвели покушение срещу него“, пише The Insider. Скрипал бе отровен два месеца след последното посещение на Сергеев в Швейцария. По време на това пътуване Сергеев нееднократно се е свързвал по телефона с абонат, известен като „Амир“ (със същия номер Сергеев постоянно държи връзка по време на пътуването си до Лондон през март 2018 г., когато се случи отравянето в Солсбъри).

Според разследващите Сергеев е посетил Швейцария пет пъти. Най-любопитно е второто му пътуване, което е осъществено между 29 септември и 9 октомври 2017 г. На 2 октомври той е бил в Лозана, където е бил в района на Федералната политехническа школа, където са съсредоточени множество държавни лаборатории, а на 4 октомври е прекарал няколко часа в района на централата на WADA и Арбитражният спортен съд, като дори е влизал в сградата на WADA.

Горе долу по същото време арбитражният съд е разглеждал случая на руската състезателка по скок на височина Анна Чичерова, лишена от медал заради допинг. На 6 октомври в Лозана Сергеев е посетил лекция на бившата посланичка на САЩ в Швейцария Сюзан Левин. Според експерти, запитани от The Insider, бившите високопоставени дипломати представляват голям интерес за разузнаванията.

По време на третото пътуване на Сергеев до Швейцария (30 октомври - 9 ноември 2017 г.) там вече вероятно са се намирали Мишкин и Чепига. През това си идване Сергеев е бил в района на ски-курорта Шамони, а преди да напусне страната е посетил руското консулство или е бил в непосредствена близост до него.

За четвърти път „шпионското трио“ е отишло в Швейцария през декември същата година: първи е пристигнал Мишкин, след това Чепига, после Мишкин си е заминал, а същия ден е дошъл Сергеев. Той е бил основно в Колони и Олонж-Белрив, където се намират вилите на много богати хора, включително и руснаци. Сергеев остава в Швейцария за Нова година и се завръща в Русия през Франция.

В известното си „странно интервю“ с главната редакторка на руската телевизия RT Маргарита Симонян „Петров“ и „Боширов“ разказват, че са ходили няколко пъти до Швейцария и са проучвали пазара за спортни храни, а освен това са посрещнали там и Нова година.

В рамките на петото пътуване през януари 2018 г. Сергеев често е говорил по телефона с куратора си от Москва „Амир“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.