Отпуснаха още 9 млн. лв. за компенсиране на лихвоточките

Отпуснаха още 9 млн. лв. за компенсиране на лихвоточките

Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми и на утвърдените разходи за персонал по бюджета на Министерството на финансите за 2018 г. Предоставят се 9 млн. лв. по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за изплащане на част от задълженията за левови компенсации на граждани, отговарящи на нормативно установените изисквания като притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Както „Монитор“ вече писа около 55 хил. души още не са осребрили спестеното. Левовата компенсация е 8 стотинки на една лихвоточка и не е променяна до днес. В закона е предвидено правило, че стойността й се определя от инфлацията и движението на цените на жилищните имоти. Нейната стойност е свързана и с наличните средства във фонда, което означава, че ако средствата в НЖКФ намаляват, ще спада и цената на една лихвоточка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.