Отпуснаха над 184 000 лв. за бизнес занятия за училище

Отпуснаха над 184 000 лв. за бизнес занятия за училище

Кабинетът одобри 234 410 лв. по Национална програма „Бизнесът преподава“. 184 135 лв.от тях са за бизнес занятия на ученици от 1-и до 12-и клас. Представители на предприятия ще запознават децата с новостите в технологичния сектор и индустрията.

Останалите 50 275 лв. са за обучения на учители в реална работна среда. Педагозите ще участват в семинари и работни проекти на фирми, за да осъвременят знанията си по предметите, които преподават.

Кабинетът одобри общо 551 649 лв. за финансиране на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ се разпределят общо 247 244 лв. Средствата са за две общински училища в Пловдив и Бургас, които провеждат обучения по програмиране на 658 ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас. Това са гимназисти, които не изучават „Компютърни науки“, но чрез занятията могат да придобият професионална квалификация по професията „Приложен програмист“. Одобреното финансиране е за транспорт, храна и нощувки на учениците, които пътуват от други населени места. В сумата са включени възнагражденията и командировките на преподавателите и специалистите, които работят с учениците. Покриват се разходите за технически и софтуерни услуги, осигуряване на канцеларски материали и консумативи, наем на зали и помещения и др.

По Национална програма “Иновации в действие” се отпускат 39 995 лв. С тях ще се организират регионални форуми за представяне и популяризиране на добри образователни иновации. На срещите могат да присъстват учители, ученици, представители на висши училища, научни институти и други.

30 000 лв. пък ще бъдат предоставени по Национална програма „Професионално образование и обучение“. Парите са за едно общинско училище, което е разработило електронно учебно помагало за професионално образование и обучение. С тях ще се покрият разходи по разработване и оценяване на учебния материал.

Одобреното финансиране се предоставя по бюджетите на общините за настоящата календарна година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.