Отпуснаха над 1,2 млн. лв. е –дневници в 1436 училища

Отпуснаха над 1,2 млн. лв. е –дневници в 1436 училища

1,2 млн. лв. се отпускат от Министерски съвет за финансиране 1436 общински училища, центрове за специална образователна подкрепа и за подкрепа за личностно развитие, които искат да използват електронен дневник през учебната 2021/2022 година. Те ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители.

Средствата се осигуряват по национална програма  „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”. По нея се отпускат и близо 86 хил. лв. за 19 общински гимназии за закупуване на софтуер за професионално обучение. Над 432 хил. лв. пък се разпределят между 1295 общински училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и за специална образователна подкрепа, поискали средства за интернет свързаност. Средствата се отпускат според броя на учениците.

Кабинетът отпусна общо близо 2,6 млн. лв. за финансиране на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. По национална програма „Заедно за всяко дете” се отпускат 23 хил. лв., с които ще се подпомагат екипите за обхват в 51 общински училища и 4 детски градини. Средствата са предназначени за финансиране на дейността на екипите за обхват, за разработване и прилагане на комплекс от мерки за всяко дете и ученик, което е отпаднало или застрашено от отпадане от образователната система.

Близо 710 хил. лв. се отпускат за осем общински училища за техните екипи, изготвили 27 учебни помагала по общообразователни предмети на чужд език.

118 хил. лв. по програмата „Обучение за ИТ умения и кариера“ ще бъдат разпределени между три общински училища, в които обучение ще преминат 119 ученика. 15 учители ще надградят уменията си за разработване на дигитално съдържание и за работа в дигитална среда. Допустими партньори са висши училища и браншови или професионални организации на фирми от ИТ сектора.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.