Отпускат още 0, 8 млн. кубика вода за напояване от язовир „Ястребино”

Отпускат още 0, 8 млн. кубика вода за напояване от язовир „Ястребино”

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промяна в графика за напояване от язовир „Ястребино” през месец май, с която се отпускат още 0,8 млн. куб. метра вода за напояване. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Промяната е извършена по искане на „Напоителни системи” ЕАД във връзка с необходимостта от втора поливка на ягоди и малини, от съоръженията Национално стопанство-Попово.

С графика за месец май от язовира бяха разрешени 2 млн. куб. м за напояване и 26 хил. куб. м за питейно-битово водоснабдяване на град Антоново. Заради ниския обем на язовира разрешените количества за напояване трябва да бъдат използвани по график, изготвен от ''Напоителни системи'' ЕАД, за да бъде направена икономия на вода. На дружеството е поставено и условие за предприемане на спешни действия за възстановяване на изправността на повредените - четвърти и пети таблени затвори на водовземната кула на яз. ''Ястребино''.

Предвид намалелия обем на язовира, реално постъпилия приток, който е по-малък от разхода, а също и опасността от значително влошаване на качеството на водата за питейно-битово водоснабдяване при достигане на кота под 322,5 м, заявката на „Напоителни системи“ за допълнителни водни обеми от 2 млн. куб. м е редуцирана, като се отпускат 0,8 млн. куб. м. Общото количество за напояване през месец май възлиза на 2,8 млн. куб. метра.

В изпълнение на допълнителните условия, поставени за язовир „Тича“ в изменението на месечния график за месеца, „Напоителни системи“ ЕАД уведоми МОСВ, че на 15 май клонът им в Шумен е извършил основен преглед на всички съоръжения във водовземната кула за питейно-битово водоснабдяване на град Шумен. Установено е, че съоръженията са в добро експлоатационно състояние. След прегледа е осигурена възможност за взимане на вода от по-чист воден слой за питейно-битово водоснабдяване от яз. „Тича“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.