Отпечатват 3D баня за ден
3

Отпечатват 3D баня за ден

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Технологията за 3D печат указва голямо въздействие в сферата на архитектурата и строителството. Вече е в ход, план за изграждането на първия в света 3D-отпечатан квартал, като вече отдавна технологията е използвана за 3D-отпечатването на офиси и къщи.

Доказвайки възможностите на технологията, учени от Сингапур са 3D-отпечатили за ден самостоятелна баня. Ефективността на новия метод, разработен от Техническия университет Нанянг (Nanyang Technological University) в Сингапур, се крие в специално разработена бетонна смес, която включва екологично чисти материали, като геополимери произведени от отпадъчна пепел. Така бетонът остава достатъчно течен, за да преминава през маркучите и дюзата на 3D принтера, но същевременно се втвърдява достатъчно бързо, за да може машината, не след дълго, да положи следващ слой.


Това позволява, 3D принтера да изгради банята бързо, полагайки на зиг-заг слой върху слой, докато структурата не бъде завършена.


Според изследователите, този метод води до 30% икономия от материали и тегло, отнемайки около половината време необходимо за изливането от бетон на предварително изградените бани. Този вид, предварително изградени бани са обичайни за Сингапур от 2014 г., когато за определени строителни проекти се изисква баните да не бъдат изграждани при строежа, за да се пести работна ръка и време.


Екипът е отпечатал две предварително изградени бани, като доказателство на концепцията, отпечатвайки едната за 9 часа, а другата, която е малко по-голяма за 12 часа. След като бъде изградена банята, в рамките на пет дни се поставят плочки, мивка, огледало, душ, тоалетна и отводнителна система. Вече завършена, по-евтината и по-екологична предварително изградена баня може да бъде транспортирана до строителната площадка и вградена в сградата, предоставяйки редица ползи.


„Чрез възможността за отпечатване по заявка, компаниите могат да спестят от инвентарните си разходи, както и от разходите за работници, тъй като не е необходимо да притежават толкова запаси, а работници могат да бъдат преразпределени, за да изпълняват задачи на по-високо ниво”, казва ас. Проф. Тан Минг Джен (Tan Ming Jen), от Сингапурския център за 3D печат към NTU. „Този метод подобрява безопасността на работното място, тъй като роботи изграждат конструкцията на банята.”


Сега екипът работи за получаването на одобрение от съответните строителни власти, за да изпробва технологията.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.