Затварят училища за 14 дни само при случай на коронавирус

Затварят училища за 14 дни само при случай на коронавирус

Театри, кина и концерти само с до 250 души. Играят се само важни мачове, но без публика

Училища и детски градини ще продължат да работят, а занятия ще се отменят само в конкретни школа и то при констатирани случаи на коронавирус. То ще става за срок от 14 дни. Това са част от мерките, които националният щаб препоръчва, след като стана ясно, че областите със заразени са вече три - София, Плевен и Граброво. Мерките бяха обсъдени и на заседанието на Съвета по сигурност в МС, който бе свикан по спешност. След него пък ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява националния щаб, даде разяснения за конкретните мерки.

Дете, чието семейство е било контактно, не може да посещава училището. Ако учител пък се окаже с коронаворус, школото веднага се затваря. Мутафчийски отново напомни, че децата не са затрашена група, но могат да пренасят инфекцията. 

„Не можем да знаем колко ще продължи коронавирусът, но не можем и да прекъснем учебния процес и кандидатстудентските кампании" , каза той.

Така мерките са разделени на два вида - такива за области без случаи  на коронавирус- 5 бр., и такива със заразяване (общо 8 бр.). И при двата общото е, че учебните занятия ще продължат, освен ако местните власти и здравни органи не решат друго, както стана с Пловдив и София, където грипната ваканция бе удължена.

При всички случи в градини и школа ще бъдат засилени мерките за дезинфекция, като това ще става по три пъти на ден. Първият час ще започва с инструкция от 5 минути за личната хигиена и как да си мият ръцете. Няма да се допускат деца, преподаватели и обслужващ прерсонал с грипоподнбни симптоми и стриктно ще се следи за тях.

Другата обща мярка се отнася за културните мероприятия  - кина, театри, концерти и масови такива на закрито. От думите на Мутафчийски стана ясно, че отпада пълната забрана за такива в страната. Но за сметка на това трябва да се ограничи присъствието до 250 човека, като да се осигури разстояние минимум 1 метър между присъстващите. В кината и театрите гражданите ще са през 1 свободно седящо място, а между прожекциите и постановките трябва да има време за дезинфекция. Това според Мутафчийски ще доведе и до тяхното разреждане.

Иначе при другите публични мероприятия на закрито, трябва да се извършва и дезинфекция 3 пъти на ден по минимум 15 минути.

За областите без коронавирус спортните мероприятия трябва да се ограничат също до 250 човека и отново да се осигури 1 метър между хората. При международни спортни прояви, дори ученически такива, идващите от рискови държави ще бъдат поставяни 14 дни в изолация у нас. По думите на Мутафчийски става дума за квалификационни състезания, като у нас трябва да дойдат отбори от Южна Корея, Иран, Италия. Според него обаче местните здравни власти могат да приложат и по твърди мерки.

За областите със случаи на коронавирус се забраняват всички бели, зелени училища и екскурзии. Има забрана и за посещения на външни лица в социални домове, както и такива за възрастни, хосписи, пенсионерски клубове. За пример ген.майор проф. Мутафчийски посочи дом за възрастни хора в Канада, в който заразата се разпространила сред обитателите след посещение на ученици.

Трябва да се отменят всички конгреси, конференции и научини прояви. „Има достатъчно интерактивни форми за научни изяви”, подчерта Мутафчийски. Той припомни случая с трима наши лекари, които бяха на конгрес в Мадрид, получиха СМС, че техен колега в залата е бил с коронавирус и се наложи да бъдат изследвани и изкарат карантинен период под наблюдение. 

Спортните мероприятия също се преустановяват. При невъзможност да бъдат отложени, те ще бъдат без публика. Става дума за квалификационни срещи.

Мутафчийски поясни, че само по време на грипната ваканция в София са били планирани 467 мача от 2 и 3 лига и различни детски мероприятия.

Препоръчва се заведенията - ресторанти, барове и други също да спазват тези мерки и да осигуряват 1 метър разстояние между хората. " Ако те не могат да изпълнят тази препоръка, ще трябва да затворят", каза Мутафчийски.

„Придвижванията да са по трудови, здравословни и неотложни причини. Да се избягват ненужните ходения из града. Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администрацията, но трябва да се спрат излишните разходки на ляво и надясно”, подчерта той.

Той увери, че „Пирогов” приема пациенти, след като беше направена интензивната дезинфеция. Сега се  трансформира  кардиологичното отделение на 9-я етаж, още снощи неврологичното отделение е преместено в неврохиругичната клиника. Остава да се решат въпросите с някои терапевтични процедури.

„Няма да се затварят лечебните заведения нито в Габрово, нито в Плевен,  нито която и да е болница, в която бъде открит коронавирус.”, категоричен бе Мутафчийски.

Какво коментира премиерът Бойко Борисов на Съвета по сигурност, четете тук.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.