България води преговори в бъдещия програмен период да отпадне категорията „селски район“, ограничаващ селските общини, граничещи с големите градове, да кандидатстват за европейско подпомагане по линия на земеделските фондове.

България би могла да компенсира и орязването на бюджета за селските райони в ОСП 2020-2027 г., като 11 от сегашните селски общини получат финансиране за инфраструктурните си проекти по линия на кохезионните фондове вместо земеделските, както беше досега. Тази договореност е постигната с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така че в следващия период парите за ПРСР на практика да останат същите.

Това съобщи на среща с представителите на браншовите организации в земеделието министърът на земеделието Десислава Танева, съобщи сайтът Синор.

 

Посоки

Министър Танева посочи посоките, по които ще се работи върху националния стратегически план, след като на ниво европейски институции бъде постигната договореност по многогодишната финансова рамка и еврозаконодателството. Очаква се до края на годината да има яснота поне по многогодишната финансова рамка.

След като беше представен първият от трите SWOT анализа за състоянието на сектора и ефекта от досегашното подпомагане на българското земеделие за 10-те години от присъединяването на страната в Европейския съюз, представителите на сектора поискаха време за реакция, за да представят своите становища по така направения анализ.

Искане

 

Представителите на асоциацията на зърнопроизводителите, на съюза на кооперациите, асоциацията Биопродукти и асоциацията на етеричната и парфюмерийна продукция настояха за нова среща с експерти от Координационния съвет на министерството на земеделието по бъдещата ОСП, където да се дадат и практичните предложения по отделните елементи на стратегическия план. Предложението беше прието от земеделския министър.

Срещата беше инициирана от министерството на земеделието по проект на Националната селска мрежа.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Не е сред  големите  почитатели на силната  светлина

Коледничето краси дома на Рождество

Не е сред големите почитатели на силната светлина

Коледничето е едно от малкото цъфтящи през зимните месеци цветя – Рождество е времето, в което цъфти най-активно.

Хърватин проверява за измами в биото, според Стоилко Апостолов

20 хил. вагона с пестициди са пръснати по нивите

Хърватин проверява за измами в биото, според Стоилко Апостолов

Това е той:

l Стоилко Апостолов е член на УС на Международната федерация на движенията за биологично земеделие IFOAM - Organics International  в ЕС. Той е управител на Фондация „Биоселена”. Един от най-големите застъпници за въвеждане на Наредба 26 на МЗХГ, която позволи директни продажби от фермите на животински продукти.

„Луда овца” плъзна в Румъния

Ветеринарните власти в Румъния са умъртвили над 800 животни, заразени с болестта скрейпи, или т.нар. луда овца.