Отново рухна митът за влиянието над Темида на Делян Пеевски: частният съд на Прокопиев пак  брутално осъди „Телеграф медиа“
2

Отново рухна митът за влиянието над Темида на Делян Пеевски: частният съд на Прокопиев пак брутално осъди „Телеграф медиа“

  • Ново покушение върху свободата на словото
  • 40 000 лв. санкция само защото казваме истината за олигарха
  • Фамилията на олигарха за пореден път скрепи връзката си с Лозан Панов и неговия Черен лебед

40 000 лева – на такава сума частният съд на Иво Прокопиев, предвождан от тогата на олигархията Лозан Панов, пак брутално осъди „Телеграф медиа“, защото казва истината за разградския бос.

Причината е книгата на „Телеграф“ „Яслата на агнешките главички“ и едно издание на „Факт Телеграф“, в които с документи и факти се разкрива грабежът на България при управлението на Иван Костов. Тогава Прокопиев от обикновен репортер се събуди милионер. Получи на тепсия за жълти стотинки най-големия винзавод “Дамяница“ и „Каолин“ - най-голямото предприятие и монополист на Балканите за производство на каолин и кварцов пясък. Това стана с благословията на Фетхуллах Костов, който създаде паралелната държава у нас. И с решаващата помощ на Агнешкия крал Никола Николов, който като депутат и председател на икономическата комисия в тогавашното Народно събрание ревностно прокарваше интересите на своя градски Прокопиев.

Решението по делото е на първа инстанция и може да бъде обжалвано. Както обаче добре знаем от опит, това няма никакво значение, тъй като

олигархията е пуснала пипала в Темида, а тогите й чинно слушат заръките на ментора й и шеф на ВКС Лозан Панов.

Подобен съдебен фарс се разигра на 8 юли т.г. С безпрецедентно срамно решение съдът на олигархията като с универсален прах за пране изпра скандалното минало на съпругата на Панов Елисавета Панова. С решението, постановено от състав на Софийския градски съд, буквално се сложи край на правовата държава с единствената цел - да се обслужат интересите на задкулисието. Решението показва, че грантовете окончателно завзеха Темида. До въпросното скандално развитие се стига, след като жената на Панов - по-известна с нежното наименование Черния лебед, дадено й от проваления правосъден министър и настоящ сламен лидер на олигархичната партийка „Да, България“ Христо Иванов в стенограмите на задкулисието „АРГО-гейт“ - се ожали от „Телеграф“ и „Монитор“. Заради разкритието на вестниците ни, че в системата на МВР дамата присъства с кримирегистрация. Въпреки че документ, доказващ този факт, беше приложен и от самото вътрешно министерство към делото, съдиите на олигархията обаче решиха да си затворят очите за истината и фактите. Така беше брутално погазено решението на първа инстанция в полза на „Телеграф“ и „Монитор“ от април 2018 г., на магистрата от Софийския районния съд Мария Запрянова. Тя отхвърли претенцията на Панова за обезщетение от 30 000 лева, тъй като по делото безспорно е било доказано, че криминалната регистрация на съпругата на председателя на ВКС е факт. Нещо повече – от документи, представени в съдебната зала, става ясно, че Черния лебед е регистрирана в масивите на МВР за хулиганство, придружено със съпротива на орган на властта, които Панова е извършила през 2004 г. Магистратите с грантови обвързаности обаче набързо решиха да излъскат имиджа на жената на шефа. Делото срещу двете издания на „Телеграф медиа“ съвсем „случайно“ беше разпределено за разглеждане от състав с участието на съдия Красимир Мазгалов. Името му рядко се свързва с правораздаване у нас, тъй като магистратът основно е зает да се труди в грантово зависимия Съюз на съдиите в България. Там Мазгалов е заместник на председателя Калин Калпакчиев – близък ортак на Христо Иванов.

Така първоинстанционният съдебен акт беше отменен и на Елисавета Панова беше присъдена сумата от 30 000 лева за „претърпени неимуществени вреди – болки, страдания и неудобства – емоционални, физически и психически сътресения“, причинени й от разкриване на истината за нейната криминална регистрация.

И ако всичко дотук показва до какви чутовни размери може да достигне гаврата с правосъдието, поредният пирон в ковчега на Темида идва от друг правен нонсенс.

По закон скандалният съдебен акт на Софийския градски съд не е окончателен. Същият може да се обжалва в едномесечен срок пред ВКС, т.е. пред подчинените на мъжа й Лозан. И какво мислите, че стана – тричленка на ВКС не допусна казуса за разглеждане и остави в сила решението на Мазгалов.

Двете решения разбиват на пух и прах мита за някакво влияние на Делян Пеевски върху съдебната система. Мит, който създаде олигархичната система на „Капитал“. Нещо повече, беше направен и опит за покушение срещу свободата на словото. Софийски районен прокурор се опита да се запуши устата на най-големия национален всекидневник у нас вестник „Телеграф“, като забрани с постановление търговската му марка. То обаче беше обявено за незаконосъобразно и така пропадна поредният опит на олигархията да ни наложи цензура.

Въпреки частния съд на Прокопиев изданията на „Телеграф медиа“

ще продължат да изнасят истината за каолиновия бос и аферите

– неговите и на присъдружните му олигарси. Оставаме обаче верни на читателите ни, които всеки ден купуват „Телеграф“ и „Монитор“, защото в нашите издания се изнася истината за прехода. Ще си плащаме глобите, докато не се разруши частният съд на Прокопиев. И това рано или късно ще приключи, понеже всички диктаторски режими в правосъдната система един ден свършват – мандатът на Панов изтича догодина. С края му ще бъде разкъсан Гордиевият възел между олигархичната фамилия Прокопиеви и ортаците им семейство Панови, които сведоха правосъдието у нас до бакалска услуга. А мнозинството от честни магистрати, който вземат решенията по закон и съвест, са мачкани и подложени на тотален всекидневен натиск.

Оставяме на нашите читатели да преценят дали у нас няма частен съд и дали Прокопиев не го владее още от времето на Костов. И при това без прекъсване, понеже тогите му на първа инстанция го изкараха чист като сълза за „аферата ЕVN”. В тази афера държавата беше ужилена с 20 млн. лева от тогавашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, а Прокопиев просто им беше помагач. Само че сложи 1,2 млн. лева в джобовете си като посредник от сделката. Ето защо хората са загубили доверие в Темида, а чувството, че няма справедливост, властва в обществото и взема застрашителни размери.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.