ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ: Ето защо първият учебен ден e на 15 септември

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ: Ето защо първият учебен ден e на 15 септември

По традиция първият учебен ден в България е 15-и септември. За първолаците това е дългоочаквана и вълнуваща дата. Това е нов етап, ново начало в живота на всяко дете. Неслучайно 15 септември е знаменателна дата в нашата история. Защо обаче именно тя е избрана за начало на учебната година у нас? Обяснението е съвсем простичко и разумно.

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Тя е създадена като професионална организация на селяните у нас и очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината е да може децата да помагат в прибирането на реколтата. Оттогава до ден днешен това се запазва като традиция в България.

През 2011 година, когато министър на образованието е Сергей Игнатов, отново изплува идеята учениците да тръгват на училище от 1 септември, но по ред причини това не се случи.

Любопитен факт е, че 1 септември е начало на учебната година в много страни около България. В началото на септември първият звънец бие за учениците в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август.

В други страни обаче няма точно определена дата, а училищата сами решават. Така е във Франция, Германия и Великобритания.

В Канада на първия понеделник от септември се празнува Ден на труда, а на следващия децата тръгват на училище.

В САЩ също нямат точна дата. Властите във всеки щат избират първия учебен ден, като това може да е всеки ден от август до септември.

В Аржентина децата прекрачват прага на училище също през есента. Да не забравяме обаче, че страната се намира в Южното полукълбо, а там есента започва през февруари-март.

Децата в Дания са най-необлагодетелствани. Те тръгват на училище в началото на август.

В Япония традицията е съвсем различна, така както различна е философията за живот на японците. Първият учебен ден е в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот. Ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Въпреки това, японските ученици имат ваканция през лятото.  

В Австралия пък първият учебен ден е през февруари.

Най-малко си почиват китайските деца. Тяхната учебна година продължава цели 260 дни. На второ място в това отношение е Япония. Учениците там имат учебни занятия 243 дни от годината. На трето място са корейските училища, в които децата учат 220 дни. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.