0

П о традиция първият учебен ден в България е 15-и септември. За първолаците това е дългоочаквана и вълнуваща дата. Това е нов етап, ново начало в живота на всяко дете. Неслучайно 15 септември е знаменателна дата в нашата история. Защо обаче именно тя е избрана за начало на учебната година у нас? Обяснението е съвсем простичко и разумно.

По традиция първият учебен ден в България е 15-и септември. За първолаците това е дългоочаквана и вълнуваща дата. Това е нов етап, ново начало в живота на всяко дете. Неслучайно 15 септември е знаменателна дата в нашата история. Защо обаче именно тя е избрана за начало на учебната година у нас? Обяснението е съвсем простичко и разумно.

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Тя е създадена като професионална организация на селяните у нас и очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината е да може децата да помагат в прибирането на реколтата. Оттогава до ден днешен това се запазва като традиция в България.

През 2011 година, когато министър на образованието е Сергей Игнатов, отново изплува идеята учениците да тръгват на училище от 1 септември, но по ред причини това не се случи.

Любопитен факт е, че 1 септември е начало на учебната година в много страни около България. В началото на септември първият звънец бие за учениците в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август.

В други страни обаче няма точно определена дата, а училищата сами решават. Така е във Франция, Германия и Великобритания.

В Канада на първия понеделник от септември се празнува Ден на труда, а на следващия децата тръгват на училище.

В САЩ също нямат точна дата. Властите във всеки щат избират първия учебен ден, като това може да е всеки ден от август до септември.

В Аржентина децата прекрачват прага на училище също през есента. Да не забравяме обаче, че страната се намира в Южното полукълбо, а там есента започва през февруари-март.

Децата в Дания са най-необлагодетелствани. Те тръгват на училище в началото на август.

В Япония традицията е съвсем различна, така както различна е философията за живот на японците. Първият учебен ден е в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот. Ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Въпреки това, японските ученици имат ваканция през лятото.  

В Австралия пък първият учебен ден е през февруари.

Най-малко си почиват китайските деца. Тяхната учебна година продължава цели 260 дни. На второ място в това отношение е Япония. Учениците там имат учебни занятия 243 дни от годината. На трето място са корейските училища, в които децата учат 220 дни.