0

В сички избиратели, с изтекли лични документи след 13 март 2020 г. до изборния ден на 11 юли, ще имат право да гласуват с тях. Това реши на своето заседание ЦИК.

Всички избиратели, с изтекли лични документи след 13 март 2020 г. до изборния ден на 11 юли, ще имат право да гласуват с тях. Това реши на своето заседание ЦИК.

Същото правило важеше  и за предишните избори през пролетта - на 4 април. Причината- текстовете в закона за извънредните мерки, които позволяват при избори през 2021 година  гражданите да гласуват с изтекли документи  - лична карта или паспорт. За целта те няма да нужда да представят пред СИК удостоверение от МВР, че са в процедура по смяна на документа. Такова удостоверение ще се иска само ако картата ни е била открадната или изгубена.

Бе отхвърлено предложението на Севинч Солакова от ДПС това да важи и за онези българи в чужбина, чиито документи са изтекли и преди 13 март. Комисията отхвърли идеята, тъй като преди тази дата не е имало извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

По-късно от ЦИК решиха, че ще може да се гласува с изтекли карти и на частичния кметски вот на 27 юни. ЦИК окончателно решиха още, че за него ще има 128 секции с машини, като в 60 от секциите ще има по две устройства. Така общия брой на машините ще е 188. Междувременно ЦИК поиска и данни от Информационно обслужване колко са точно секциите с над 299 избиратели, където ще трябва да има машини за вота на 11 юли.

На заседанието стана ясно още,че от "Смартматик" за пратили  финансово предложение за доставката на 1500 машини, които ще са ни нужни за изборите за НС, като офертата ще обсъдят тепърва на работно заседание. По-рано през деня говорителят на ЦИК Цветозар Томов поясни, че  сделка за машините вероятно ще има, но все още не е финализирана. До края на седмицата става ясно има ли договорка със "Смартматик" за тези устройства.