Отнеха ТЕЛК-овете на две деца от врачанското село Камено поле, освидетелствани като глухонеми. До това се стига след проверка на прокуратурата, която установява, че хлапетата могат да говорят и чуват. Това обясни пред „Монитор“ началникът на Регионалното управление на образованието във Враца Галина Евденова.

Училището в Северозападна България е сред защитените в страната. В него миналата година са се обучавали 37 деца. След като отсъствията на малчуганите се трупали, последвали проверки от екипите по Механизма за обхват. Тогава се установява, че две от хлапета имат ТЕЛК за глухонеми, но нямат никакъв здравословен проблем. След това от училището разбират, че повече от половината възпитаници – 20, били с ТЕЛК. Родителите на хлапетата обаче не са предупредили за това. По закон те и не са длъжни да уведомяват учебните заведения, че децата им имат медицински експертизи. Това направило впечатление на директорката и

от школото сезират прокуратурата

Шефката на образователния инспекторат обясни, че в момента от децата, които били с ТЕЛК, са останали 15. По данни на Агенцията за социално подпомагане област Враца се нарежда на шесто място в страната по детска инвалидност. Годишно държавата изплаща малко над 8 млн. лв. на 1289 малчугани с увреждания. Почти половината от подрастващите в област Враца са освидетелствани с инвалидност между 50% и 70% и месечно получават по 350 лв., което означава, че през 2018 г. от хазната са били отделени по 2,217 млн. лв. за тях. 433-те деца, които са с

увреждане между 70% и 90%

и месечно прибират по 450 лв., пък са получили от държавата общо 2,338 млн. лв. За тези с най-тежки увреждания в област Враца за година държавата е дала 3,600 млн. лв. Месечно им се полагат по 930 лв. Това означава, че в бюджета на семействата с дете с увреждане над 90% годишно влизат по 11 160 лв. Малчуганите с най-тежки увреждания в страната за година са се увеличили с 4 на сто. През 2017 г. броят им е бил 5791, а през 2018 г. - 6051.

Междувременно в края на януари спецпрокуратурата разкри схема за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове. Проверките им установили случай на жена с 93% слепота, която работи като шивачка. До издаването на невярно медицинско решение се стигало чрез посредници, като за услугата се заплащали между 600 и 2500 лв. Именно заради корупционните схеми окръжната прокуратура в Търговище внесе в съда обвинителен акт срещу лекар - член на ТЕЛК, който взел подкуп от 200 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нов софтуер групира фирмите по степен на риска

За 9 месеца: Близо 200 нарушения в енергийните предприятия

Нов софтуер групира фирмите по степен на риска

Главната инспекция по труда е установила 193 нарушения в 53 енергийни предприятия на територията на цялата страна, съобщиха пред „Монитор“ от ведомството.

Ученици с изнесени уроци по химия и физика в нов научен център

Изнесени уроци по физика, химия и математика ще могат да карат децата от бургаските училища, работейки на модерна дъска с тъчскирийн. Това ще се случва в зона „Работилница“ в научния център „ПланетУМ“, който сторят в града.

Подал сигнал, пълен с лъжи, за да се изкара жертва и да духне зад граница

Олигархът Прокопиев с нов сценарий за бягство от борчовете

Подал сигнал, пълен с лъжи, за да се изкара жертва и да духне зад граница

* Разградският бос няма забрана за напускане на страната, въпреки че е подсъдим и обвиняем
* Само за аферата „Каолин“ дължи 200 млн. лв. на държавата, фирмите му работят на загуба
* Изхвърлен е дори от грантаджийската маса

Нов сценарий за бягство едновременно от бъдещ фалит и от правосъдието задейства подсъдимият олигарх Иво Прокопиев. Той е подобен на този с отчаяното му изнасяне в Сингапур през 2010 – 2013 г., когато се изкара жертва на бъдещ опит за убийство, за да се измъкне от дългове за стотици милиони.