Отмениха 50 лева глоба на проститутка, можела да бъде стопаджийка

Отмениха 50 лева глоба на проститутка, можела да бъде стопаджийка

Съдът в Пловдив отмени 50 лева глоба, наложени на крайпътна жрица на любовта, защото било нарушено правото й на защита. Не ставало ясно дали жрицата наистина проституира, или просто е махала да спре на стоп някоя от преминаващите коли.

Според полицая, който съставил акта, се подразбирало, че тя упражнява най-древната професия на света. Униформеният обаче така и не се сетил да я попита дали наистина проституира, а направо вписал в акта за установяване на административно нарушение, че жената извършвала действия и имала непристойно и неморално поведение, несъвместимо с обществените порядки. Това станало на 28 май т.г. около 12 часа на обяд. Жената висяла на пътя между Пловдив и Пазарджик, в района на 9-ия километър. Стояла близо до пътното платно и ръкомахала на преминаващите автомобили. В обстоятелствената част на наказателното постановление, което жрицата обжалвала в съда, било вписано, че тя проституира и че „извършва демонстративни действия и поведение на обществени места, несъвместими с обществените норми на поведение, накърняващи личността  и националните чувства”.

Крайпътната проститутка се обърнала към съда с искане наказателното постановление да бъде отменено, защото не била нарушила обществения ред в община Марица.

Според магистратите е спорно дали жената е проституирала в този ден и час, в който била „пипната” да го прави. Съдът намирал този факт за недоказан, тъй като по предчувствие не може да се приеме за доказано дадено нарушение, се казва в решението. Поради това, а и защото били допуснати нарушения в хода на съставянето на акта, съдът отменил глобата от 50 лева, като незаконосъобразна. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.