Новата формула за дялово разпределение на сметките за парно и топла вода е старата, но с козметични промени. Така енергийното министерство тънко финтират решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен (ВАС) съд от април, който я отмени и определи като несправедлива за потребителите.

В т.нар. нова формула за сградната инсталация е променена единствено, като е добавен коефициент за сгради с отоплителни инсталации със скрито изпълнение по проект, а всичко останало е преписано от старата. „Промените“ се предлагат в наредбата за топлоснабдяване от ръководеното от Теменужка Петкова ведомство.

На потребителите отново ще им се начисляват сметки

които не са изчислени на база действително потребление. Меко казано предложението за изменение не е на място, защото в момента се изчаква и решението на петчленката на ВАС, категорични са енергийни експерти.

В наредбата се предвижда овластяване на етажната собственост да определя размера на сградната инсталация също е спорен. Фиксираният процент може да бъде не по-малко от 20% и не повече от 40 на сто от енергията за отопление в сградата и фирмата за дялово разпределение не може да им се бърка в избора. Така може да се стигне до нови междусъседски спорове на тема топло, защото крадците на енергия

ще искат по-висок процент, разпределен между всички, за да плащат по-малко

Топлоинженери твърдят, че процентът трябва да бъде около 10. Стойностите са завишени, за сравнение преди години процентът сградна инсталация беше между 15 и 30 на сто.

Разпоредбите предвиждат във високоетажните сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание ще може да избере различен за всяка зона процент сградна инсталация. Ползващите парно на по-ниските етажи ще плащат повече, защото са по-близо до абонатната станция. Ако наредбата бъде приета в този вид, ще бъде оборвана в съда, заканиха се няколко потребителски организации пред „Монитор“.

Един от новите моменти е и отчитането на парното дистанционно. Това и сега се предлага от фирмите за отчитане, но за да стане факт, е необходимо целият вход да има уреди за отчитане от разстояние не само на топломерите, но и на водомерите. Така инвестицията става трудно постижима за едно домакинство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнес климатът се влошава през март

През март общият показател на бизнес климата се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Бизнесът и синдикатите искат промяна на закона за извънредното положение

Необходимост от промяна на Закона за извънредното положение. Около тази идея се обединиха председателят на БСК Радосвет Радев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на БНТ тази сутрин. Те бяха единодушни, че са необходими по-ефективни мерки за подкрепа на работодателите, така че да се запази производството и заетостта в страната.

От април тръгва държавната помощ за бизнеса в Гърция

Очаква се държавната помощ в Гърция за фирмите закъсали заради пандемията от корона вируса да тръгне от средата на април, пише „Катимерини“. Секторите, които ще бъдат изключени от пакета за подкрепа са супермаркетите, аптеките и хранително-вкусовата промишленост.