Новата формула за дялово разпределение на сметките за парно и топла вода е старата, но с козметични промени. Така енергийното министерство тънко финтират решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен (ВАС) съд от април, който я отмени и определи като несправедлива за потребителите.

В т.нар. нова формула за сградната инсталация е променена единствено, като е добавен коефициент за сгради с отоплителни инсталации със скрито изпълнение по проект, а всичко останало е преписано от старата. „Промените“ се предлагат в наредбата за топлоснабдяване от ръководеното от Теменужка Петкова ведомство.

На потребителите отново ще им се начисляват сметки

които не са изчислени на база действително потребление. Меко казано предложението за изменение не е на място, защото в момента се изчаква и решението на петчленката на ВАС, категорични са енергийни експерти.

В наредбата се предвижда овластяване на етажната собственост да определя размера на сградната инсталация също е спорен. Фиксираният процент може да бъде не по-малко от 20% и не повече от 40 на сто от енергията за отопление в сградата и фирмата за дялово разпределение не може да им се бърка в избора. Така може да се стигне до нови междусъседски спорове на тема топло, защото крадците на енергия

ще искат по-висок процент, разпределен между всички, за да плащат по-малко

Топлоинженери твърдят, че процентът трябва да бъде около 10. Стойностите са завишени, за сравнение преди години процентът сградна инсталация беше между 15 и 30 на сто.

Разпоредбите предвиждат във високоетажните сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание ще може да избере различен за всяка зона процент сградна инсталация. Ползващите парно на по-ниските етажи ще плащат повече, защото са по-близо до абонатната станция. Ако наредбата бъде приета в този вид, ще бъде оборвана в съда, заканиха се няколко потребителски организации пред „Монитор“.

Един от новите моменти е и отчитането на парното дистанционно. Това и сега се предлага от фирмите за отчитане, но за да стане факт, е необходимо целият вход да има уреди за отчитане от разстояние не само на топломерите, но и на водомерите. Така инвестицията става трудно постижима за едно домакинство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гугъл с мега вложение във възобновяема енергия

Американската компания Гугъл (Google) направи най-голямото в историята си вложение по придобиване на възобновяема енергия за своята глобална дейност. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай на пресконференция в Хелзинки с финландския премиер Анти Рине.

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.