Отложиха гласуването на данъчните закони

Отложиха гласуването на данъчните закони

Парламентът отложи гласуването на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) за утре. Причина за това е, че разглеждането и дискусиите, които той предизвика, отнеха почти целия ден на присъстващите на редовното заседание в сряда.

Законопроектът за изменение и допълнение на ЗКПО бе внесен в началото на октомври като между първо и второ четене от Комисията по бюджет и финанси се приеха някои промени.

Какви са основните изменения, които ще настъпят на 1 януари 2020 г.? В първоначалния си вид текстът предложи важни промени като част от тях са свързани с регистрирането на фирми, които ако са на един адрес, с еднакъв персонал и услуги, и сборът от оборотите им надхвърли 50 000 лв., то те ще трябва да се регистрират по ЗДДС. Правилото обаче ще отпадне, ако между смяната на фирмите обектът не е работил над 1 месец.

Освен това, има и предложения за облекчаването на административната тежест, с които копия от ТЕЛК няма да се внасят към осигурителната система, а собствениците на автомобили няма да има нужда да подават документи към общината в случай на прекратена регистрация. Туристическият данък пък вече ще се определя въз основа на данните за броя на предоставените нощувки през календарния месец, които ще се взимат от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към Министерството на туризма – новата формула предполага умножаването на броя предоставени нощувки по размера на данъка според закона.

В Закона за местните данъци и такси се възстановява подаването на данъчна декларация за облагане с данък при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства. Между първо и второ четене от ресорната комисия обаче бяха внесени някои нови предложения. Едно от тях е вкарването на камери за видеонаблюдение в складовете за петрол и петролни продукти. Закупуването и инсталирането им ще бъде за сметка на бизнеса, който в края на целия процес ще трябва да предостави схема на оборудването на агенция „Митници“.

Друго изменение е зачитането на инвестициите в техническа инфраструктура, част от публична държавна или публична общинска собственост и свързани с дадено предприятие, които вече ще се приемат като данъчна цел и разход на конкретната фирма. По време на редовното заседание днес промените, предложени на второ четене и разглеждани от бюджетна комисия, бяха приети, а исканията на БСП и ДПС бяха отхвърлени.

От БСП поискаха ваучерите за храна да могат да се използват и за нощувки. „Искаме да дадем право на избор на работещите как да си харчат ваучерите – нашето предложение е част от тези средства, чрез ваучерите, да останат в България и да помогнем на малкия и средния туристически бизнес“, коментира Христо Проданов от левицата. Той изтъкна, че за година това са 1500 лв., които са достатъчни едно семейство да плати лятната си почивка в някой от българските курорти. Предложението обаче бе отхвърлено с 44 „ЗА“, 32 гласа „против“ и 40 въздържали се.

Депутатите отхвърлиха и предложението на ДПС за падането на местните такси за детски градини, кухни и ясли, както и това на БСП доходите на младежите до 26-годишна възраст да не се облагат с цел младите да започват работа по-лесно. Не беше прието и предложението на БСП за намаляване на 5% на ДДС за месо, мляко, брашно и хранителни продукти от брашно.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.